БСП събра 200 000 подписа за спиране сделката за ЧЕЗ

БСП събра 200 000 подписа за спиране сделката за ЧЕЗ

БСП събра 200 000 подписа за спиране сделката за ЧЕЗ

"БСП за България" внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране 200 хил. подписа, събрани в продължение на два месеца от Национална гражданска инициатива "Държавата да спре сделката за ЧЕЗ". Това съобщи заместник-председателят на групата Жельо Бойчев пред журналисти в парламента.

Тези подписи бяха внесени в КЕВР с оглед на новите й правомощия да дава съгласие за разпореждане с имуществото на енергийни дружества, посочи той. Според Бойчев последната промяна в Закона за енергетиката важи и за сделката с "Инерком" за продажба на ЧЕЗ. "Докато нямаш прехвърляне на собствеността, нямаш сделка. Така че, за да имаш прехвърляне на собствеността, трябва да имаш разрешение на КЕВР", коментира той в отговор на въпрос дали новите правомощия на КЕВР важат със задна дата.

Относно критиките на ГЕРБ, че подписката не е събирана само в района, обслужван от ЧЕЗ, Жельо Бойчев обясни, че подписката е национална и е събирана и в други райони. Не мисля, че някой може да ограничи конституционните права на български граждани да се подписват под която и да е подписка, добави той. Добре е ГЕРБ да следи опозицията, добре е обаче и да се съобразява с предложенията на опозицията, за да не изпадаме в такива нелепи ситуации, коментира Бойчев.

Единственото, което правим, е да защитаваме интереса на българските граждани, имаме една подписка, събрана от наши активисти и вече е внесена, заяви още заместник-председателят на ПГ на "БСП за България".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ