БСП събра 200 000 подписа за спиране сделката за ЧЕЗ

БСП събра 200 000 подписа за спиране сделката за ЧЕЗ

"БСП за България" внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране 200 хил. подписа, събрани в продължение на два месеца от Национална гражданска инициатива "Държавата да спре сделката за ЧЕЗ". Това съобщи заместник-председателят на групата Жельо Бойчев пред журналисти в парламента.

Тези подписи бяха внесени в КЕВР с оглед на новите й правомощия да дава съгласие за разпореждане с имуществото на енергийни дружества, посочи той. Според Бойчев последната промяна в Закона за енергетиката важи и за сделката с "Инерком" за продажба на ЧЕЗ. "Докато нямаш прехвърляне на собствеността, нямаш сделка. Така че, за да имаш прехвърляне на собствеността, трябва да имаш разрешение на КЕВР", коментира той в отговор на въпрос дали новите правомощия на КЕВР важат със задна дата.

Относно критиките на ГЕРБ, че подписката не е събирана само в района, обслужван от ЧЕЗ, Жельо Бойчев обясни, че подписката е национална и е събирана и в други райони. Не мисля, че някой може да ограничи конституционните права на български граждани да се подписват под която и да е подписка, добави той. Добре е ГЕРБ да следи опозицията, добре е обаче и да се съобразява с предложенията на опозицията, за да не изпадаме в такива нелепи ситуации, коментира Бойчев.

Единственото, което правим, е да защитаваме интереса на българските граждани, имаме една подписка, събрана от наши активисти и вече е внесена, заяви още заместник-председателят на ПГ на "БСП за България".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ