БСП ще излъчи кандидат за премиер до 7 дни

БСП ще излъчи кандидат за премиер до 7 дни

Близо половин час продължиха разговорите на БСП с президента Румен Радев. На излизане от сградата на Президентството лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви, че ще положат максимални усилия да съставят редовен кабинет, както и на сериозно мнозинство в парламента, което да провежда реформи, политики и да взима най-важните решения. Нинова обяви, че в 7-дневен срок от БСП ще излъчат кандидат за премиер и посочи, че още днес ще се обърне към "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и "Има такъв народ" за график за разговорите. 

"Ние сме пред два избора. Единият е да съставим редовен кабинет и мнозинство в парламент, което да взима най-важните решения или отиваме на избори. Ние имаме аргументи защо трябва да има редовен кабинет и всички колеги са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим адекватно, разумно и спокойно. Имаме платформата, която постигнахме на първите разговори, която е политиките, около които се обединихме. В първия вариант проблемите възникнаха при обсъждането на министрите, защото бяха поднесени готови решения. Ние сега предлагаме да няма такива, а да седнем да ги обсъдим. Има всички налични условия за разбирателство, ако имаме мисъл за държавата и за хората. Ще видим какво ще стане", добави лидерът на БСП. 

Нинова обяви, че в 7-дневен срок от БСП ще излъчат кандидат за премиер. След това обаче, по конституция няма срок, в който да представят състав на кабинета. 

"Ако партиите са национално отговорни могат да се прегърнат в една невероятна коалиция. Ще блеснат задкулисните интереси и договорки. Бяхме ясни в началото на първия проучвателен мандат – за нас имаше важни приоритети, зад които първоначално застанаха всички, с които разговаряхме. После се обърнаха срещу нас, за да получат власт. Идеята, че зад нас стои дългата ръка на ДПС, бих я сравнил с политическа шизофрения. Един път излизаш и казваш, че гледаме в една посока, на другия ден казваш друго", коментира Станислав Балабанов от ИТН. 

"След провала на първия мандат, очертахме нашето работещо решение. Смятам, че това беше единствената възможност. То беше партиите извън ДПС и ГЕРБ, преди решението на президента, да се постараят да намерят решение, което работи за всички тях, така че да се конструира възможното мнозинство, а не президентът да бъде оставен да нацелва. Беше отказан този вариант", коментира председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов. Той отново посочи, че колективните органи на ДБ ще решават как да действат оттук нататък.

"Ще отидем на още едни предсрочни избори по време на четвърта вълна на COVID-19 и икономически сътресения. Цената за това няма да бъде платена от Румен Радев, а от всички българи", коментира в ефира на  Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Тома Биков. И допълни, че дори да бъдат поканени на разговор, няма да участват.

"Да, ние ще участваме във всички разговори", заяви съпредседателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов. Той определи хода на президента като интересен. "Едни и същи хора настъпват една и съща мотика всеки път. Няма как да постигнеш различен резултат, правейки едно и също нещо. Най-вероятно сметката няма да излезе. Политическият реализъм изисква точно това – правене на сметки предварително", добави Хаджигенов.

"За нас е недопустимо на прага на бежанска вълна, здравна, социална и икономическа криза, да хвърлим държавата отново в избори. Все пак, ако другите не мислят като нас и не го осъзнават, вероятно ще се отиде на избори", заяви в ефира на Нова телевизия депутатът от БСП Христо Проданов. По думите му, освен към ИТН, левицата трябва да намери пътя и към другите две партии. Според него профилът на бъдещия министър-председател трябва да е надпартиен. "Той трябва да бъде професионалист, експерт, човек с добро име, който да обедини всички партии, които ще подкрепят евентуално следващо правителство", заключи депутатът от БСП. 

Според Халил Летифов от ДПС страната има нужда от редовно правителство заради всичките кризи - и здравна, и икономическа, а вече и политическа криза. "Така че изпитанията са големи и ние всички ще наблюдаваме процеса оттук насетне", каза той. 

"Не можем да не кажем, че президентът е последователен. За втори път връчва третия мандат на БСП. Първият път се спънаха. Аз съм скептичен за реализацията на този мандат, но това е мое мнение", заяви съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов. "Ако БСП подходят прагматично, в смисъл да бъдат използвани само като платформа, а да предложат едно експертно национално отговорно правителство, би могло да обсъждаме вариант за подкрепа. Но нека осигурят подкрепата на останалите две политически сили и тогава ние ще преценим как ще реагираме", каза той. 

Независимо на това на коя политическа сила ще бъде даден третия мандат, ние ще положим всички усилия да има разбирателство - на първо място между партиите на протеста, така че да се сформира правителство, каза преди връчването на третия мандат председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

"Имаме ясна позиция, че предложения нито за премиер, нито за министър ще правим. Така беше и при разговорите за първия мандат. Ние постови позиции не искаме, така че предложения няма да правим. Това е ангажиментът на партията, на която е връчен мандата", каза Манолова. Тя отново повтори, че служебният кабинет се ползва с изключително високо доверие и служебните министри заслужават да бъдат в редовния кабинет.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов посочи Христо Иванов /"Демократична България"/ като отговорен да се стигне до връчването на третия мандат на БСП. Това коментира той пред журналисти на влизане в сградата на Народното събрание преди връчването на третия мандат.

"Бих ви посъветвал да отидете да намерите г-н Христо Иванов, защото той е човекът, който докара нещата до там, че в момента да има трети мандат и той да се дава на БСП. Отидете и го попитайте, има ясен отговорник за тази ситуация", каза Тошко Йорданов. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ