БСП-София порица остро уволненията в здравната система

БСП-София порица остро уволненията в здравната система

БСП-София порица остро уволненията в здравната система

Градският съвет на БСП –София порица остро уволненията в здравната система, предприети от служебния министър на здравеопазването и призова президента Румен Радев и премиера Стефан Янев да бъде анализирана в детайли ситуацията в здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на БСП-София.

В официална позиция от Градския съвет на БСП определиха като унизително пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев и посочи, че действията на Кацаров създават впечатление, че служебното правителство и лично президентът Радев се отнасят несправедливо към благородната професия на медиците.

Ето какво гласи още позицията:

"Тези дни председателят на БСП Корнелия Нинова излезе с позиция срещу самоволните и крайно неоправдани кадрови решения на д-р Стойчо Кацаров – министър на здравеопазването в служебното правителство. Повод за това послужи пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, учен с международен авторитет и принос. С основание Нинова подчерта, че „уволненията на служебното правителство не бива да са самоцелни. Хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят. Професор Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист в своята област.”

Проф. Тодор Кантарджиев получи всенародна известност, през последните две години на коронавируската пандемия като член на Националния оперативен щаб. Без да парадира с титли, той стана любимец на милиони българи с поведението си на истински хуманист, със съветите и здравните препоръки за всекидневно поведение, с нескритото си желание да помогне на всекиго.

Вместо изказ на човешка благодарност, новият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се зае да доказва, че негови колеги във водещите болници са се възползвали за всяване на управленски хаос и придобиване по незаконен път на материални облаги.

Пенсионира по унизителен начин проф. Кантарджиев, пример за образцов ръководител на медицинска институция.

Уволни проф. дмн Борис Богов заради натрупани от последното десетилетие задължения в най-голямата университетска болница ”Александровска”. Въпреки, че проф. Богов е бил начело на болницата само шест месеца, от октомври 2020 г., и то в пика на пандемията.

В медиите вече изтече информация, че се готвят масови уволнения и на ръководителите на РЗИ. А е известно, че именно РЗИ-тата свършиха основната работа с пандемията.

Всички очаквахме първите си стъпки министър Кацаров да насочи към възстановяване на справедливостта, грубо погазена с политическите назначения във втората по големина университетска болница „Царица Йоана - ИСУЛ, където най-безцеремонно, в последните месеци от управлението на ГЕРБ, бе отстранен от поста на изпълнителен директор големият български хирург проф. Бойко Коруков.

Какво получиха като обществен отговор действията на министър Кацаров?

Първо, създаде се впечатление, че служебното правителство и лично президентът Радев се отнасят несправедливо към благородната професия на медиците.

Второ, над 650 подписа от водещи български медици, авторитети в своята област, се обединиха в подписка в поддръжка на проф. Богов.

Трето, масови протести на лекарите и медицинските кадри в Центъра за заразни и паразитни болести, които всеки ден настояват професорът да бъде върнат на ръководния му пост.

Четвърто, масови възражения, подигравки и протести в медиите, в социалните мрежи и сайтове.

Пето, накърнено беше изконното чувство за признателност и благодарност, характерно за българския народ.

Шесто, накара обществото да приеме с добро чувство подкрепата, изразена от Бойко Борисов към проф. Кантарджиев.

Седмо, създаде усещането за провеждана политика на реванш от служебното правителство. Политика, която не цени талантливите и заслужилите в професията си личности.

Не сме наясно дали импровизациите, извършени от министър Кацаров, могат да бъдат поправени. Макар, че трябва да бъдат поправени!

Градският съвет на БСП – София се обръща към президента Румен Радев и към премиера Стефан Янев с настояване да бъде анализирана в детайли ситуацията в здравеопазването, както заради съхраняването честта на работещите в тази сфера, така и заради народополезната дейност на служебното правителство, която членовете и симпатизантите на БСП подкрепят", се казва в края на декларацията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ