Цялата парламентара група на БСП внесе в НС вота на недоверие към правителството

Цялата парламентара група на БСП внесе в НС вота на недоверие към правителството

Цялата парламентара група на БСП внесе в НС вота на недоверие към правителството

БСП внесе в деловодството на парламента петия си вот на недоверие срещу кабинета „Борисов-3”. За втори път темата е свързана с корупцията. Предишните опити за сваляне на правителството опозицията мотивира с провали в сферите на опазването на околната среда, здравеопазването и сигурността. Четвъртият опит да бъде съборен кабинетът стана през януари, а при отхвърлянето му по закон трябва да минат най-малко шест месеца, за да бъде иницииран нов вот на недоверие. 

Корнелия Нинова се яви с цялата парламентарна група на БСП за България в деловодството на Народното събрание, за да връчи събраните подписи за вота на недоверие.

"Току-що внесохме петия вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за корупция. Само да припомня, че първият, с който започнахме битката си срещу паралелната държава беше също вот на недоверие за корупция. Различното в този вот е, че не просто се спираме на отделните десетки, корупционни скандали за времето на този мандат, а представяме пред вас и пред обществото механизми, мрежа, пипалата, чрез които правителството на Бойко Борисов създаде паралелна държава и тя управлява истинската. Създаде условия мафията да управлява България. Тази мрежа е симбиоза от няколко неща", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Първо в законите, които се приемат от мнозинството се залагат корупционни интереси на олигарси. Второ, институциите се използват за реализацията на тези интереси. Трето, назначават се хора, които да защитават и провеждат тези интереси. Четвъртият елемент на тази мрежа е абсолютната безнаказаност на виновните за престъпления и на извършителите на нарушения. С този вот не просто искаме една партия да си отиде от властта и друга да започне да управлява. Искаме да разградим този модел", изтъкна още Нинова.

Тя отхвърли призива на Борисов от тази сутрин за изготвянето на национален план за излизане от кризата, като декларира, че БСП и парламентарната й група няма да седне на масата на преговорите с правителството на ГЕРБ и ОП. "Няма да правим сговор с този мафиотско-олигархичен модел. Това са думи на уплашен от ситуацията човек", допълни Нинова и обяви, че единодушие с Борисов може да постигне само за незабавната му оставка.

ПГ на „БСП за България“ се състои от 78 народни представители. С това от опозицията са спазили изискването за вота една пета от народните представители да предложат Народното събрание да гласува недоверие на Министерския съвет, а именно 48 депупати. Правилникът предвижда разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие да започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ