България

Политика

|

Общество

|

Цацаров: ДАНС е под натиск от Кирил Петков и Рашков

Цацаров: ДАНС е под натиск от Кирил Петков и Рашков

Има институционален натиск върху ръководството на ДАНС. Това обяви председателят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров, след като по-рано днес агенцията му отне достъпа до класифицирана информация. 

"Това (отнемането на допуска – б.р.) е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков", пише той, като уточнява, че служителите на ДАНС са дошли в кабинета му в 13:20 ч. днес – малко повече от час, след като премиерът Кирил Петков потвърди в ефира на bTV, че Цацаров губи достъпа си.  

Цацаров коментира и повода за решението на ДАНС – законов текст, според който "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация". 

По думите му, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата с издателя Сашо Дончев и социалиста Георги Гергов (т.нар „ЦУМ гейт“) от 2017 г. е изнесъл класифицирана информация. "Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал – от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин", допълва Цацаров. 

Председателят на Антикорупционната комисия е категоричен, че анонсираната от него вчера оставка няма общо с проверката на ДАНС и всъщност се случва обратното – днешните действия са следствие от намеренията му. "Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен“, пише още Сотир Цацаров.

Той обяснява, че е създал организация в КПКОНПИ и заместникът му борави с класифицираната информация. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ