Цацаров поиска от прокуратурата да го провери заради думи на премиера

Цацаров поиска от прокуратурата да го провери заради думи на премиера

Цацаров поиска от прокуратурата да го провери заради думи на премиера

Председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров е поискал от прокуратурата да започне проверка на неговите действия. За целта той е сезирал главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от КПКОНПИ.

В сигнала до Гешев, Цацаров иска Прокуратурата да провери и казаното от премиера Кирил Петков "Има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на Прокуратурата". 

Сотир Цацаров съобщава още, че обжалва решението за отнетия му достъп до класифицирана информация.

По-рано през деня Цацаров депозира оставката си в деловодството на Народното събрание. Очаква се той да обяви мотивите си, в момента, в който оставката влезе в дневния ред на парламента за обсъждане от депутатите. Тогава председателят на КПКОНПИ ще представи и отчет за работата на комисията.

Припомняме, че ден след като стана ясно, че председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество Сотир Цацаров ще напусне поста си до 1 март, се оказа, че ДАНС са отнели разрешението на Цацаров за достъп до класифицирана информация до ниво "строго секретно". 

"Има институционален натиск върху ръководството на ДАНС. Това (отнемането на допуска – б.р.) е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков", заяви самият Цацаров в прессъобщение на оглавяваната от него институция, като уточни, че служителите на ДАНС са дошли в кабинета му в 13:20 ч., час и половина след като премиерът Кирил Петков съобщи в ефира на bTV, че Цацаров губи достъпа си.  

Цацаров коментира и повода за решението на ДАНС – законов текст, според който "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация". 

По думите му, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата с издателя Сашо Дончев и социалиста Георги Гергов (т.нар „ЦУМ гейт“) от 2017 г. е изнесъл класифицирана информация. "Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал – от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин", допълва Цацаров. 

Председателят на Антикорупционната комисия е категоричен, че анонсираната от него вчера оставка няма общо с проверката на ДАНС и всъщност се случва обратното – днешните действия са следствие от намеренията му. "Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен“, пише още Сотир Цацаров. 

В неделя премиерът Кирил Петков заяви в ефира на bTV: "ДАНС са преценили, че той не е надежден. Голямо съвпадение на дати е, че от ДАНС са трябвали в петък сутринта да го уведомят за отнемането на допуска му, а той в четвъртък си подава оставката. Поздравявам службите за свършената работа. Всеки разбира, че преди имаше едни хора със статут на недосегаемост. Това свърши!", каза още министър-председателят и добави, че има проблем с една друга институция - прокуратурата, "която явно не си върши работата". "Очаквам ДАНС да реши дали ще даде Сотир Цацаров на Прокуратурата", каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ