Чешкият премиер изненадващо подаде оставка

Чешкият премиер изненадващо подаде оставка

Бохуаслав Соботка подаде неочаквано оставка като министър-председател на Чешката република, което доведе и до падането на правителството, предават световните информационни агенции.

„За мен е невъзможно да продължа да нося отговорност за министъра на финансите Андрей Бабиш”, посочи като аргумент за изненадващото си решение Соботка.  От думите му стана ясно още, че е предпочел крайната стъпка пред това Бабиш да продължи да бъде на един от най-отговорните постове в държавата. "Ще връча скоро оставката си на президента Милош Земан. Неприемливо е Андрей Бабиш да остане на поста министър на финансите", каза Соботка.

Премиерът обясни още, че така и не е успял да изясни за няколко месеца въпроси, свързани с финансовите сделки, в които е участвал Бабиш. Пред репортери чешкият министър-председател обясни, че не е освободил Бабиш от длъжност, за да не му даде възможност да се представи като „мъченик”.

Напрежението между Соботка и Бабиш нарасна след като премиерът обвини министъра си на финансите, че преди четири години е изкупил около един и половина милиарда акции на компанията под негов контрол „Агроферт” на стойност по една чешка крона, което е нанесло сериозни загуби за държавата.

„Нека да го кажем с тръмповски език: акциите по една крона са средството, чрез което милиардерът А. Бабиш направо прецака чешката държава. Той казва, че тогава това е било законно. Аз казвам, че това е голямо лицемерие - да печелиш пари, без да плащаш данъци”, обясни Соботка.

Чешките медии отбелязва, че Бабиш, който е и вицепремиер, се е възползвал от празнина в чешкото законодателство - доходът от закупените през 2012 г. акции на стойност една крона, поскъпнали впоследствие, не се е облагал с данък.

Бабиш е най-големият частен работодател в централноевропейската страна с над 30 000 работници в над 250 компании - от химически предприятия до вестници и клиники за оплождане ин витро. Състоянието му се оценява на над 2,5 млрд. долара. Той е и редседател на центристкото движение "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО).

Самият Бабиш отхвърли всички обвинения срещу него за неплащане на данъци и отказа да подаде оставка като финансов министър. И до момента не е отговорил на призива на премиера да обясни финансови практики, до които е прибягвал.

Новината за оставката на чешкото правителство дойде около шест месеца преди предвидените редовни парламентарни избори в страната, отбелязва Асошиейтед прес.

Центристкото движение на Бабиш е фаворит в проучванията на общественото мнение, което отваря пътя на втория най-богат човек в Чехия към премиерския пост. Социалдемократите на Соботка са далеч назад на второ място.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 26-ти август до 1-ви септември
Зукърбърг съобщи за натиск от администрацията на Байдън да се цензурира съдържание в Meta платформите
Зеленски: Украйна няма да продължи транзита на руски газ от 2025 г.
Ученето става част от работата: Три стратегии да го правим по-ефективно
Калин Стоянов: Не бях послушен, но не съм и обещавал
На днешната дата, 27 август. Рождениците днес
Знаменит учен смята, че имаме нужда от повече философи, работещи по големи въпроси около ИИ
Русия нанесе удари с дронове и ракети по Украйна за втора поредна нощ