България

Политика

|

Общество

|

Управляващата коалиция призова Гешев да подаде оставка. Той отговори: "Кризисен пиар"

Управляващата коалиция призова Гешев да подаде оставка. Той отговори: "Кризисен пиар"

Четирите партии от управляващото мнозинство в парламента - "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" призоваха в декларация главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка. Тя беше прочетена от Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме Промяната".  

В декларацията се посочват различни мотиви за исканата оставка, част от които констатациите и препоръките от институциите на ЕС. 

"Коалицията, като отчита, че системната ерозия на правотата се дължи на корупцията по високите етажи на властта, като взе предвид, че статутът и функциите на главния прокурор се различават от ЕС, като отчита констатациите на институциите на ЕС - редица доклади, загриженост за корупция по високите етажи, след скандала "Апартаментгейт", аферата с къщите за гости, Росенец. Като отчита принципната позиция в Националния план за възстановяване и устойчивост, като взе предвид препоръките на Венецианската комисия. Като отчита ниските нива на доверие в главния прокурор и масовите протести, като отчита бездействието на прокуратурата за корупция по високите етажи, което доведе до санкции по "Магнитски". Като отчита казусът "8-те джуджета", като отчита избирателното активиране на ръководството на прокуратурата. Като обръща внимание на редица политически изказвания на главния прокурор, като подчертава злоупотреба с власт и нахлуването на президентството. Като подчертава, че Специализираната прокуратура да поиска СРС за опозиционни лидери и граждани. Като отбелязва, че във ВСС е поискано освобождаване на главния прокурор, в българската прокуратура работят и много достойни професионалисти. Като отчита, че към настоящия момент липсват други механизми, призовавам главния прокурор да подаде оставка", заяви Андрей Гюров.

"Отчитаме позицията на ЕК по националния План за възстановяване и устойчивост, в която изрично се настоява за въвеждане не ефективен механизъм за разследване, отчетност и отговорност на главния прокурор, както и мерки за гарантиране на върховенството на правото като условие за получаване на финансиране на проектите по Плана. Отчитаме и системни ниските нива на обществено доверие в главния прокурор и масовите граждански протестите през 2020 година, поставящи искане за оставката на главния прокурор", се посочва още в декларацията.

Заявлението беше посрещнато с дълги ръкопляскания от депутатите в мнозинството, с изключение на народните представители от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Иван Гешев коментира поисканата му оставка на влизане във ВКС: "Не съм запознат, защото пътувах. Но това, което мога да кажа, е, че днес не е денят, в който да обсъждаме българска политика, още повече кризисен пиар най-вероятно. Важният ден е процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд. Пожелавам успех на Захарова", заяви Гешев. 

Припомняме, че днес Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще изслуша и избере нов председател на ВКС. Единствената кандидатура на Галина Захарова вече бе одобрена от Пленума на ВКС, който единодушно изрази становище за наличието на качествата на кандидата. Българската адвокатура също подкрепи Захарова. 

"Дали днес ще има, или не успешен избор, по-важното е нещо друго - процедурата да протече професионално при спазване изискванията на закона. Сигурен съм, че колегите от Висшия съдебен съвет ще проявим уважение към себе си, към институцията, която представляваме, към колегите магистрати, които представляваме, и няма да позволим опити процедурата да се превърне, както при моя избор, с жълт оттенък. Защото ако не оценяваме сами себе си и съдебната власт, няма да ни уважават и всички други, включително и политиците", допълни главният прокурор. 

По-късно от пресслужбата на Прокуратурата изпратиха до медиите позиция по поисканата оставка. В нея се казва: 

"Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14 януари 2022г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент", се посочва в позицията на Прокуратурата.

Според обвинението, "този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България". "Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на Прокуратурата, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото", се казва още в позицията. 

От ръководството на прокуратурата смятат, че представената декларация има изцяло политически характер. "Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и  здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани", завършва позицията. 

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ