ЦИК реши да се купят 9600 машини за електронно гласуване

ЦИК реши да се купят 9600 машини за електронно гласуване

ЦИК реши да се купят 9600 машини за електронно гласуване

ЦИК откри процедура за закупуване на 9 600 машини за електронно гласуване. Решението за това е взето вчера на закрито заседание на ЦИК. 

"Предстои поръчката да се проведе в съкратени срокове, а не тези, заложени в Закона за обществените поръчки, тъй като искат да дадат повече време на производителя за машините", обясни зам.-председателят на ЦИК Кристина Цанкова - Стефанова, цитирана от БГНЕС. 

Решението, публикувано на страницата на ЦИК гласи, че се открива състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване. Те са с инсталирани системен и приложен (реализиращ изборните процеси) софтуер, включително и на софтуера, който управлява специализираните хардуерни устройства в пълен комплект с изходния код, така че системният и приложният софтуер да имат възможност да се модифицират за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намеса на доставчика. Както и осъществяването на дейностите и процесите, представляващи логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства за електронно машинно гласуване при произвеждането на избори за народни представители през 2021 г. и обучение на ЦИК, РИК и СИК за работа със специализираните устройства за електронно машинно гласуване. 

Максималната прогнозна стойност на обществена поръчка е сума в размер на 36 милиона лева без включен ДДС. 

Припомняме, че на 8 октомври 2020 г. парламентът реши окончателно в секциите с над 300 избиратели ще има възможност за гласуване и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина, а всеки гласоподавател сам ще избира как да упражни правото си на вот. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ