ЦИК реши да купи още над 1600 машини за вота

ЦИК реши да купи още над 1600 машини за вота

ЦИК реши да купи още над 1600 машини за вота

Още 1637 машини ще бъдат купени за изборите на 11 юли, стана ясно след днешното заседание на ЦИК. Комисията реши да обяви поръчка за доставката на устройствата чрез пряко договаряне с производителя на устройствата, "Смартматик". Компанията обаче няма правна готовност да оперира в България, станало ясно на проведените преговори на 15 юни и по тази причина ЦИК ще покани "Информационно обслужване", която е оторизиран представител на "Смартматик" да финализира преговорите и сключи договор.

Максималната стойност на поръчката е 8 923 400 лв.  В цената влизат транспорт и  застраховка на машините от Амстердам до София, както и софтуер. Ще се доставят и 19 500 смарт карти, които са нужни за гласуването с устройствата. 

Обществената поръчка ще бъде възложена чрез договаряне без предварително обявление. Бързата процедура се аргументира със спешната нужда да се доставят бързо машините заради съвсем малко оставащото време до парламентарните избори. Против решението са гласуваха членовете на ЦИК, издигнати от ГЕРБ. Те обвиниха колегите си, че не прилагат правилната процедура за обществена поръчка, както и че цената се е вдигнала от предварително обявените 6.5 млн. лв.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ