И ДДС-то за ски-съоръженията пада на 9%

И ДДС-то за ски-съоръженията пада на 9%

И ДДС-то за ски-съоръженията пада на 9%

ДДС за лифт-съоръженията става 9%, което пряко ще подпомогне зимния туризъм. Това съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева пред участниците в четвъртото издание на форума "Туризъм експо - дестинация Варна", чийто основен акцент бяха новите бизнес модели в сектора, наложени от пандемията от Covid-19. 

От началото на годината до октомври у нас са почивали над 4,2 милиона туристи, от които 3 милиона българи, посочи Георгиева.

През лятото във Варна в местата за настаняване с поне 10 места са отседнали над 425 хиляди гости, от които 205 000 българи. Приходите от нощувките на нашите сънародници в региона са близо 30 милиона лева, което е с 3 процента повече в сравнение с миналото лято. Сред чужденците най-много са били румънците, следвани от поляци, германци, украинци, чехи, израелци, британци, французи, унгарци, отчете тя.

"Туроператорите и турагентите ще разчитат на подкрепа от 10 милиона лева. о средата на декември те ще получат помощта. За такава са кандидатствали 840 туристически предприятия", обясни Георгиева. 

"По мярката за отпускане от държавата на 35 евро на седалка за чартърните полети са осигурени 55 милиона лева за тази и 2021 г. Очакванията са фирмите да получат парите си до края на годината. Планът е мярката да действа и през 2022 г. Разработва се и механизъм за предоставяне на 3 милиона лева безвъзмездно на екскурзоводи и планински водачи", допълни зам.-министърът на туризма. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ