ДБ виждат здрава основа за нов кабинет само с мандата на "Има такъв народ"

ДБ виждат здрава основа за нов кабинет само с мандата на Има такъв народ

ДБ виждат здрава основа за нов кабинет само с мандата на "Има такъв народ"

Здравата основа за опит да се състави правителство след редовните парламентарни избори е мандат, връчен на партията на Слави Трифонов, смятат от Демократична България.

"На този етап смятаме, че здравата основа, върху която трябва да фокусираме усилията си за отговорен опит да излъчим управление е с мандата на втората политическа формация в парламента. Ако от "Има такъв народ" бъде потърсена нашата подкрепа, ние ще бъдем готови да влезем в едни изключително отговорни разговори за това каква е тяхната визия за управление. Това е позицията на Демократична България, заявена днес от председателя на парламентарната група Христо Иванов на консултациите при президента. Заедно с него на срещата присъстваха зам.-председателят на Народното събрание ген. Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

"Когато говорим за подкрепа, не става въпрос само за онези гласове, които са необходими за гласуване, за да бъде конституирано едно управление. Тук става въпрос за стабилна подкрепа в Народното събрание за реализиране на определени политики. А това често пъти са различни неща. Можем да попаднем в ситуация, в която е възможно много голямо мнозинство за излъчване на правителство, за да бъде продължен живота на парламента и това да не означава, че има мнозинство, обединено около визия какво да свърши този парламент, така че да разреши кризите, за които говорим. Това може да се окаже рискова ситуация, в която се излъчва правителство, за да се осигури живот на парламента, който да осигури възможност на статуквото да продължи да съществува", заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов. 

"Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери представителство в българския парламент. Отреди ви важна роля в 45-ото Народно събрание и не по-малко важна роля в общия политически дневен ред в страната. Изправени сме пред редица предизвикателства, които изправят това Народно събрание пред отговорната мисия да състави най-скоро оперативно и отговорно правителство, ползващо се със солидна парламентарна подкрепа", заяви в началото на срещата президентът Румен Радев пред представителите на "Демократична България", които участваха в консултациите за съставяне на правителство. 

Радев изтъкна, че "Демократична България" е единствената коалиция до момента, която е заявила готовност и внесе проекта за промяна на Конституцията, който все още не може да достигне до пленарната зала. Президентът пожела да разбере мнението на "Демократична България" относно намирането на баланс по важни и неотложни задачи и време, както и за евентуален трети мандат. 

"Всички участници в тази процедура носим отговорността да разчетем правилно както вота на избирателите, така и повелите на времето. Ситуацията е сложна на много нива. България е изправена пред три кризи едновременно – здравна, икономическа депресия и криза на държавността. Отиващото си управление не е просто поредното правителство, което слиза от сцената поради изтичане на мандата му като част от един демократичен процес. Тук говорим за едно управление, което е натоварено с изключително тежки проявления на дълбоката институционална криза, в която се намира страната. За съжаление, тази криза нито започва, нито свършва с това управление", коментира лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

И добави: "Трябва да съумеем не просто да приключим с 10-годишното управление на Борисов, но да видим в дълбочина онези неща, които са направили възможни тези дефицити, за да намерим трайно решение". "Демократична България" има амбициозна визия за решаване и на трите кризи. Отдаваме значение на кризата на държавността като предпоставка за решение на всички останали въпроси. Явихме се с такава програма на изборите и избирателят се произнесе. Считаме, че здравата основа, върху която трябва да се подходи при анализа на поредността на мандатите, е волята на избирателя. На "Демократична България" отреди пето място в парламента. Това място е силно подобрение на досегашните ни резултати. Ние сме политическа сила във възход, но не считаме, че това място ни отрежда сред онези субекти, които биха имали първостепенна роля в претендирането за мандат, който вие да им връчите", каза още Иванов.

Относно връчването на трети мандат, Христо Иванов коментира, че от "Демократична България" не смятат, че с 27 депутата и при наличието на други политически сили преди тях биха могли да заявят такава претенция. 

"Ако втората политическа формация не е успяла да създаде управление на промяната, много е трудно да си представим как ние, бидейки петата политическа формация, бихме могли да направим това. Въпреки това нека да извървим хода до третия мандат и тогава ще сме готови да огледаме ситуацията във всичките й аспекти и да дадем окончателна оценка за състоянието на нещата. Ако вървим към едни бързи избори, трябва да променим дневния ред, така че да се фокусираме върху провеждането на едни още по-честни избори", добави Христо Иванов. 

По думите му, ако се върви към предсрочни избори, от "Демократична България" са готови да се премине към бързи промени в Изборния кодекс. 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ