ДБ призова за правителство с времеви период при трети мандат

ДБ призова за правителство с времеви период при трети мандат

ДБ призова за правителство с времеви период при трети мандат

"Демократична България" призова за правителство с времеви хоризонт от шест до осем месеца с третия мандат. Идеята за това беше съобщена от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов на брифинг, на който стана ясно, че партията няма да подкрепи предложението на "Има такъв народ" за състав на Министерския съвет.

Той призова всички без ГЕРБ и ДПС да се върнат към нормалните политически процедури и да разговарят за създаване на правителство с ограничен времеви мандат, с участието на успешните министри от служебното правителство, без ярки политически фигури и с ясни цели в следващите около 8 месеца.

"Третият мандат е кризисният, не горете мостове, трябва да започнем равноправни разговори. Да сядаме да разговаряме за правителство, което може да осигури на страната поне шест-осем месеца преди следващите парламентарни избори. Това е комбинация, за която не е гласувал никой и затова не може да има траен мандат", посочи Иванов.

Според него правителството с трети мандат би трябвало да е с технически характер и да свърши няколко важни неща - преминаване през новата вълна на COVID-19 и свързаните с нея икономически трудности. Политикът посочи също, че е нужно този кабинет да ни преведе през зимата, да се приеме бюджет, да се преизчислят пенсиите, да се осигури процеса на прилагане на План за възстановяване и устойчивост и да се прокара съдебната реформа, доколкото ограниченото време позволява.

"Това са неща, за които можем да се договорим с коректно политическо споразумение. Да сме конструктивни, да направим крачка назад, да дадем управление, което не оставя вкуса за унижение и подмяна, за диктат", призова Христо Иванов.

Съпредседателят на "Демократична България" обяви още, че предложеният състав на Министерски съвет е най-слабият, който някога е излъчван в България. “Не става. Най-доброто, което можем да кажем е, че не ги познаваме. Един даде интервю и видяхте какво стана. Необходимо ли е в конституцията да се запише в зала не може да се допускат кандидати за министри, които да не са дали нито едно интервю?”, запита той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ