„Демократична България“ започва консултации за оказване на военна помощ на Украйна

„Демократична България“ започва консултации за оказване на военна помощ на Украйна

„Демократична България“ започва консултации за оказване на военна помощ на Украйна

Парламентарната група на „Демократична България“ обяви, че започва консултации постигане на съгласие за решение на Народното събрание, с което да се даде мандат на правителството за оказване на военно-техническа помощ за Украйна, предаде БНТ.

Пред депутатите в парламента съпредседателят на обединението ген. Атанас Атанасов заяви, че декларацията е въз основа на принципната позиция, посочена в декларацията на Народното събрание, приета на 24 февруари в първия ден от конфликта в Украйна. Тогава  българските депутати осъдиха агресивните действия на Русия срещу Украйна.

Ген. Атанасов заяви, че войната в Украйна засяга цяла Европа и че демокрацията трябва да бъдат защитени от агресивния режим в Кремъл.

Той посочи, че значителна част от съюзниците в НАТО, вече са предоставили директна военна помощ в подкрепа на Украйна и подчерта, че помощта за нападнати не е намеса във войната, а подкрепа за възстановяване на мира. „Като народни представители имаме не само политически, но и морален дълг да се съобразяваме с преобладаващата подкрепа в българското общество за справедливата кауза на Украйна“, каза ген. Атанасов.

Досега от „Демократична България“ неколкократно са изразявали позицията, че България трябва да подкрепи Украйна с оръжие.

Миналата седмица председателят на коалицията Христо Иванов заяви пред БНТ, че „трябва да осъзнаем, че в наш интерес е да помогнем, включително с различен оръжеен капацитет, на украинските ни приятели“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ