Депутатите дадоха срок на Ананиев да предложи как ще се компенсират медиците при епидемии

Депутатите дадоха срок на Ананиев да предложи как ще се компенсират медиците при епидемии

Депутатите дадоха срок на Ананиев да предложи как ще се компенсират медиците при епидемии

Депутатите дадоха 3-месечен срок на здравния министър Кирил Ананиев да представи предложения за законови промени, с които да се регламентират условията на работа и финансовото подпомагане на медицински специалисти и лечебни заведения при обявена извънредна епидемична обстановка. Освен това, в срок до 6 месеца той трябва да извърши и преглед на дейността на инфекциозните отделения у нас да изготви план как да увеличи ефективността им. Това реши единодушно парламентът днес със 161 гласа "за" след изслушване на здравния министър. До гласуването се стигна след като от БСП поискаха разискване на стратегия за подобряване на условията на труд и за финансова компенсация за българските медици. Министър Ананиев трябва да предаде предложенията си в здравната комисия към Народното събрание. 

"Извънредната епидемична обстановка постави на изпитание всички здравни системи в целия свят, в това число и нашата. Веднага искам да кажа, че след първоначалните трудности, които имахме в първите седмици, ние намерихме необходимата организация, необходимите действия, необходимите стъпки, които трябваше да предприемем за осигуряване на нормалното функциониране на здравната система в ситуацията на COVID-19. Знаете какви мерки предприехме по отношение на предпазните средтва, по отношение на апаратурата и техниката, която беше необходима за отделенията, в които се лекуват хората, които носят вируса. Трябва да съхраним лечебните заведения в готовност за евентуално посрещане на предизвикателствата през есента и зимата", каза министърът на здравеопзването в парламента.

Той посочи, че в първоначалния вариант на новата финансова рамка на ЕК 2021-2027 г. се е предвиждало да няма отделна програма „Здраве“.

"Ще спомена и това, че за миналия период целият ресурс, който се отделяше за здраве, беше около 400 млн. евро. Епидемията, която завари неподготвен целия свят и проблемите, които стоят пред всички здравни системи, накара ЕК да промени своето решение и ние през новия планов период ще запазим нашата програма „Здраве“ и то в размер 9 млрд. и 400 млн. евро", посочи още министърът. 

От БСП обвиниха здравния министър в стресиране на населението при оповестяването на данните и неправилно разпределение на лекарите. Депутатите от Левицата поискаха промени в здравната система или поне да започне дебат по такива промени.

"Може да има принципи за работа в извънредни условия каквито са принципите в зона с биологично заразяване, но ред в извънредна обастановка няма как да има", отвърна на опозицията депутатът от ГЕРБ Румен Генов. 

„Предизвикателството имаше финансови измерения. Ако могат да се направят изводи, те биха били следните. На първо място няма по-маловажни специалности в медицината. Няма по-маловажни и по-важни лечебни заведения", каза Нигяр Джафер от ДПС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ