Депутатите одобриха до 75 млн. лева да се насочат към болниците за стари дългове

Депутатите одобриха до 75 млн. лева да се насочат към болниците за стари дългове

Депутатите одобриха до 75 млн. лева да се насочат към болниците за стари дългове

Единодушно със 132 гласа "за" депутатите подкрепиха актуализацията на бюджета на НЗОК за 2020 година. С нея се предвижда болниците да получат до 75 милиона лева за покриване на неизплатената си надлимитна дейност. С актуализацията се създава правна възможност неразплатени дейности за болнична медицинска помощ, извън утвърдените месечни стойности за минали периоди, да бъдат изплащани при неусвояване на средства по бюджета на Здравната каса за тази година.

Общото натрупания недостиг в болниците над лимитите за лекуване на пациенти е 130 млн. лева, информира БНТ. 

"Този ресурс е навременен и смятам, че ще подобри ситуацията в здравеопазването. Като практикуващ лекар, запознат с проблемите в сектора, апелирам и съм сигурен, че ще подкрепим този акт в подкрепа на българското здравеопазване", каза Емил Тончев от ГЕРБ.

Самият модел за управление на здравната система е порочен. Начинът, по който се управляват болниците като търговски дружества не е правилен и наливането на допълнително средства няма да реши проблемите. Мерките са ненавременни и за всички е ясно, че се дължат на политическото напрежение в страната", коментира за БНТ Георги Михайлов от БСП.

От "Обединените патриоти" също изразиха съмнение, че проблемите ще бъдат решени с това разплащане. "Проблемите в здравната система са натрупани през последните 20 години и е ясно, че ние няма да ги решим сега. Трябва да бъдат взети такива мерки, за да се избегне натрупването на дългове от държавните болници", каза Калин Поповски от "Обединените патриоти".

От ДПС пък се апелираха парите да се насочат към увеличаване на заплатите на медиците след като влязат в бюджетите на болниците. "Мярката, която се предлага е в интерес на българските лекари, да се надяваме че е в интерес на тези които обслужват болните от коронавирус. Аз съм скептичен, че тези пари ще стигнат до болниците, защото кредиторите сега като чуят, че се отпускат 75 млн. лева, ще предявяват искове. Разчитаме на коронаинфекцията да реши проблемите в системата на здравеопазването, тези 75 млн. са капка в морето", коментира Хасан Адемов от ДПС. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ