Депутатите приеха бюджета на Здравната каса

Депутатите приеха бюджета на Здравната каса

Депутатите приеха бюджета на Здравната каса

Със 136 гласа "за", 12 "против" и 1 "въздържал се" депутатите приеха на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. Близо 4 часа депутатите обсъждаха законопроекта, който влиза в сила със задна дата от 1 януари с изключение на няколко параграфа. 

В бюджета на НЗОК за 2022 година се предвиждат 604,4 млн. лв. повече за разходи и трансфери (общо) в сравнение с 2021 г. Той е подготвен при действащата задължителна здравноосигурителна вноска от 8%. Предвидено е балансирано бюджетно салдо, посочва вносителят - Министерският съвет. 

Според разчетите се очаква да постъпят общо приходи и трансфери в размер на 6 050, 7 млн. лв., или с 604,4 млн.лв. повече от 2021 г. 

Здравноосигурителните приходи се предлага да бъдат в размер на 5 802,5 млн. лв. или с 697,1 млн. лв. повече от 2021 г. При приходите от здравноосигурителни вноски са отчетени ефектите от увеличаване от 1 април т.г. на размера на минималната работна заплата от 650 лв. на 710 лв.; на размера на максималния осигурителен доход от 3000 лв. на 3 400 лв. и др. 

В проектобюджета на Здравната каса са заложени разходи и трансфери от 6 050,7 млн. лв. От тях за текущи разходи се предлагат в размер на 5 871,7 млн. лв., като тази сума е по-голяма с 583,5 млн. лв. от 2021 г.

За резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи, са предвидени 174 млн. лв. или с 20,9 млн. лв. повече от 2021 г.  

Дебатите в пленарната зала

"Допълнително средства за зъбни протези ще позволят на 30 хил. крайно нуждаещи се да си закупят тези изделия", заяви депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева.

Според Джевдет Чакъров от ДПС хората в затруднено социално положение трябва да имат право за протези, защото в ЕС на 5 години се позволява на пациентите да си ги подновят. Той също изрази мнение, че стоматолозите на първа линия също трябва да получат възнаграждения. 

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС поиска увеличение със 100 млн. лв. на средствата за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ. Според него плащанията са недостатъчни за покриване на разходите на лечебните заведения. 

"Управляващите няма да могат да компенсират инфлацията, която вече е 9,1%, ако не се намалят хоспитализациите", каза бившият директор на "Пирогов" и депутат от ГЕРБ Асен Балтов. Той съобщи още, че университетските болници ще загубят 100 млн. лв за първото тримесечие, заради това че Касата плаща 85%. "15- 20 болници поеха най-голямата тежест на ковид вълните. Оказа се, че няма безнаказано добро и те не могат да получат в пълния си обем", каза Балтов. 

"Депутатите гласуват бюджет без да са приели отчет на касата за миналата година и не знаят за какво са били похарчени парите", посочи Петър Петров от "Възраждане".  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ