За първи път парламентът подкрепи вето на Радев

За първи път парламентът подкрепи вето на Радев

За първи път парламентът подкрепи вето на Радев

Ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателния кодекс и Закона за автомобилните превози мина в пленарна зала, с което отпаднаха предвидените в тях тежки санкции за нерегламентиран превоз на пътници. Това е първият случай, в който сега действащият парламент подкрепя вето на настоящия държавен глава.

Текстовете, променени през преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за търговското корабоплаване, не успяха да съберат необходимата подкрепа при повторното гласуване в пленарна зала. "За" завишените санкции гласуваха 93 народни представители, 61 бяха "против", а 18 "се въздържаха". 

Така държавният глава спря преквалифицирането на извършването на превоз на пътници без необходимото разрешение, регистрация или лиценз от административно нарушение в престъпление чрез специален състав в Наказателния кодекс. Предвиденото наказание от управляващите бе затвор от 2 до 5 години, а моторното превозно средство, послужило за извършване на нарушението, да се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е. Ако се използва подправен документ или нарушението се извършва от повече от едно лице, наказанието беше още по-високо.

Според президента с промените едно и също деяние се определя и като престъпление, и като административно нарушение, като се дублират отговорности с различна тежест, без да има яснота кой ще е приложимият ред, което ще доведе единствено до объркване и няма да има реален принос в борбата срещу "сивата икономика". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ