Директорът на американското разузнаване подаде оставка

Директорът на американското разузнаване подаде оставка

Директорът на Националното разузнаване на САЩ (DNI) Джеймс Клапър подава оставка. Той ще остане на поста си до края на мандата на Барак Обама на 20 януари, съобщиха информационните агенции.

"Изпратих моята писмена оставка снощи и се чувствам удовлетворен. Остават ми 64 дни“, заяви Клапър по време на изслушване пред комисията по разузнаване в Камарата на представителите.

Членовете на комисията на шега попитали дали не би искал да остане за още четири години -  Клапър отговорил в същия дух, че жена му едва ли би го одобрила.
Белият дом поиска от всички висши служители на администрацията, номинирани от Барак Обама, да подадат оставки до 20 януари на обяд, когато ще встъпи в длъжност новият президент Доналд Тръмп. Той ще посочи и новия шеф на разузнаването.

Клапър, 75-годишен бивш военен офицер, беше номиниран от Барак Обама оглави DNI през август 2010 г. след дълга кариера в различните разузнавателни агенции, включително във военното разузнаване.

Като шеф на Националното разузнаване (DNI бе създадена след атентатите на 11 септември, които извадиха наяве недостатъците на специалните служби) Клапър наблюдаваше 17 разузнавателни агенции и беше старши съветник на президента Обама по въпросите на разузнаването.

Джеймс Клапър даде да се разбере още преди месеци, че ще се оттегли след края на мандата на Обама.

По време на капанията си Тръмп постави под съмнение оценките на разузнавателните служби за възможното участие на Русия в хакерските атаки срещу щаба на демократите.

Пред комисията по разузнаването Клапър заяви вчера, че не очаква значителна промяна в поведението на Русия по отношение на информационната война.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ