До края на деня ще е готов проектозаконът за извънредното положение

До края на деня ще е готов проектозаконът за извънредното положение

До края на деня ще е готов проектозаконът за извънредното положение

До края на деня ще бъде готов проектът за закон, касаещ мерките по време на извънредно положение. Това каза пред БНР министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

„Той ще съдържа най-интензивните мерки, които ограничават по-сериозно правата на личността. Предложението засега е формулировката да бъде до прекратяване на обявеното извънредно положение, без дата. Ако няма друго решение на Народното събрание, този ден е 13 април“, обясни правосъдният министър.

Законът за извънредното положение ще уреди мораториума върху процесуални срокове, започнали да текат по висящи производства, преди обявяването на извънредно положение на 13 март.

Мораториум върху процесуалните срокове би успокоил страните в различни производства, че ще могат спокойно да упражнят правата си след приключването на извънредното положение.

„В момента в съдебните сгради няма висящи дсела, освен тези, за които изрично е посочено с оглед на техния характер. ВСС отложи всички висящите съдебни производства. Съдийската колегия на ВСС подробно е дала указания на съдилищата по отделните видове дела и основно по тези, които няма как да не се поставят за разглеждане. Тези дела обаче са ограничен кръг. Дела могат да се гледат в една единствена съдебна зала, близо до входа и без струпване на лица участници в тези производства“, посочи правосъдният министър Данаил Кирилов.

Мерките срещу разпространение на коронавируса предвиждат минимален достъп на външни лица в съдебна зала. На гледането на мерките за неотклонение няма да бъдат допускани такива. Максимално ще бъдат ограничени конвоите на задържани лица, спрени са свижданията в местата за лишаване от свобода, припомни правосъдният министър. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ