Нов кръг преговори България - Северна Македония до края на октомври

Нов кръг преговори България - Северна Македония до края на октомври

Нов кръг преговори между външните министерства на България и Северна Македония се очаква до края на октомври. Това обяви външният министър Светлан Стоев, в изявление пред журналисти след срещата си днес в МВнР с министъра на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Гордан Гърлич-Радман, който е на официално посещение у нас. 

"Споделих, че оставаме последователни в подкрепата си за европейската интеграция на страните от региона, включително на Република Северна Македония. Убедени сме, че интеграцията на страните от Западните Балкани е неизменна част от бъдещето на Европа. През последните месеци инвестирахме сериозни усилия за поддържане на открит и пълноценен диалог с нашите съседи и връщането на доверието в отношенията ни, в същото време България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на договора от 2017 г. и за спазването на правата на гражданите на България и на Северна Македония с българско самосъзнание", заяви министър Стоев.

По думите му, българската страна е проактивна, добронамерена, и разчита на доброто желание и от страна на Северна Македония за постигане на необходимите резултати.

В отговор на въпрос той посочи, че продължават експертните консултации между представители на външните министерства. "Последните бяха в края на септември, бяха предадени българските предложения за текстове по двустранния протокол на междуправителствено ниво, имаме постигнати резултати в секторната част, а на 20-21 октомври предстои заседание на съвместната историческа комисия", информира Стоев. Вероятно до края на октомври ще се проведе следващият, четвърти кръг преговори на експерти между двете външни министерства. Продължават и разговорите с еврокомисаря Оливер Вархей, също и по постигане на консенсус за преговорната рамка със Северна Македония.

Стоев посочи още, че България и Хърватия споделят като обща цел европейската интеграция на страните от Западните Балкани и припомни, че това е бил водещ приоритет както за българското председателство на Съвета на ЕС, така и за хърватското председателство. "За България европейският път на страните от Западните Балкани е основен външнополитически приоритет още с приемането ни за член на ЕС", подчерта Стоев.

Министър Гърлич-Радман отбеляза отличните двустранни отношения, които почиват на европейските ценности, близкото културно-историческо наследство и общите интереси в ЕС. "Все още не сме доволни от начина, по който сме свързани. Потенциал за бъдещото задълбочаване на нашите отношения намираме в нашата обща цел за присъединяване към Шенгенското пространство и Еврозоната, това е важно за задълбочаването на интеграцията на България и Хърватия в европейското семейство, и е от интерес за целия ЕС тези цели да се реализират възможно най-скоро. Хърватия и България сме на едно и също мнение, когато става въпрос за разширяването на ЕС - важно е този процес да продължи за просперитета на тези държави, разбира се, с изпълнение на всички необходими критерии. Хърватия подкрепя приятелството между България и Северна Македония, ние сме приятели и с двете страни и искаме да се намери решение", посочи той.

По време на разговорите двамата министри са потвърдили желанието за изграждане на стратегическа дълбочина на двустранните отношения и продължаване на сътрудничеството по теми от взаимен интерес.

Смятаме, че бъдещи политически консултации между двете министерства са необходима стъпка не само с оглед на задълбочаване на политическия диалог, но и от гледна точка на набелязване на конкретни области на разширяване на взаимодействието ни, отбеляза българският външен министър. Според него има нереализиран потенциал за развитие в много сфери, като сигурността, икономиката, туризма, културата, образованието. "В икономически план усилията ни са насочени към подобряване на свързаността и по-нататъшното увеличаване на стокообмена", посочи министър Стоев и отбеляза като важно събитие в това отношение откриването на директна авиолиния София-Загреб.

Съществуват възможности за задълбочаване на сътрудничеството и в областта на туризма. Хърватия е популярна дестинация за българските туристи, а все повече хърватски граждани проявяват интерес към зимния и СПА туризъм в България.

Двамата са обсъдили и общи теми от европейския дневен ред, като една от тях е присъединяването към Шенгенското пространство, което е цел и на двете страни.

Днес в МВнР министърът на културата в служебния кабинет проф. Велислав Минеков и министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Гордан Гърлич-Радман подписаха Програма за сътрудничество в областта на културата между България и Хърватия. Проф. Минеков подчерта, че програмата е значима и в изключителен обем - обхваща всички сфери на националните култури. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ