До оставка на Гешев няма да се стигне, прогнозира бивш конституционен съдия

До оставка на Гешев няма да се стигне, прогнозира бивш конституционен съдия

До оставка на Гешев няма да се стигне, прогнозира бивш конституционен съдия

„До оставка на Иван Гешев няма да се стигне. От изявленията, които прави главният прокурор, не ми се вижда склонен да подаде оставка“. Това заяви в ефира на bTV бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров по повод призивите на президента Румен Радев и на протестиращите Гешев да подаде оставка.

По думите му, Радев може само да призове главния прокурор да се оттегли, но не и да иска оставката му. Главният прокурор така ги възприема нещата и казва: „Няма да подам оставката“, напомни бившият конституционен съдия. 

Проф. Киров напомни, че в Конституцията е предвиден ред, по който се прекратява предсрочно мандатът на главния прокурор и въобще на тримата висши магистрати – чл. 129, ал. 3. Съгласно тази алинея има пет основания: – навършване на 65 години; оставка по лично желание; влизане в сила на осъдителна присъда за криминално престъпление; трайна фактическа невъзможност да се изпълняват правомощията повече от една година и тежки нарушения и действия, които уронват престижа на съдебната власт.

"Дали има тежки нарушения преценява Висшият съдебен съвет", уточни проф. Киров.

Неговата критика към Иван Гешев е, че непрекъснато говори за въздаване на справедливост, а това е работа на съда. "Главният прокурор трябва да говори за законност", смята бившият конституционен съдия. Според него и нахлуването на прокуратурата в Президентството е било грешка.


 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ