ДПС няма да подпише за нова Конституция, нито за Велико народно събрание

ДПС няма да подпише за нова Конституция, нито за Велико народно събрание

ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България и няма да гласува за свикване на ВНС. Това е позицията на партията след проведеното днес заседание на Централното оперативно бюро на партията.

"Мотивите са, че това е поредният удар срещу демокрацията и държавността. В проекта се отрича от общочовешки ценности, като свобода и мир, отказва правата на личността да бъдат издигнати във върховен принцип. Категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт. Нова конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата и да целят укрепване на демократичните ценности", изрази позицията на ДПС лидерът й Мустафа Карадайъ. 

Припомняме, че на 14 август премиерът Борисов обяви намерението на ГЕРБ да предложи нова Конституция, като за внасяне на предложението за разглеждане в Народното събрание, са необходими 120 гласа парламентарна подкрепа. Ето защо, на 25 август ГЕРБ започна преговори за свикване на Велико народно събрание, което да промени Конституцията. След консултациите с коалиционните партньори ВМРО и НФСБ стана ясно, че ВМРО има принципно съгласие за нов основен закон, но имат и различни виждания по предложения от ГЕРБ вариант, които трябва да бъдат преодолени. НФСБ бяха по-категорични в подкрепата си. От БСП заявиха, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ за нова Конституция, а част от независимите народни представители поискаха разговорът им с ГЕРБ да се отложи, защото им е нужно време. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ