ДПС предлага 9% ДДС за бебешки храни и памперси

ДПС предлага 9% ДДС за бебешки храни и памперси

ДПС предлага 9% ДДС за бебешки храни и памперси

ДПС предлага ДДС-то за бебешките млека, пюрета и пелени да падне от 20% на 9%. Намалението ще важи за детските храни за деца до 3-годишна възраст, както и за детски фармацевтични продукти, в т.ч. памперси. Такива поправки са внесени между първо и второ четене на закона за ДДС от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, както и от лидера на партията Мустафа Карадайъ. Мотивите им - това ще направи по-достъпни храните и фармацевтичните продукти за повече семейства.

Депутатите искат в Закона за данък добавена стойност да се създаде ново Приложение 4, което да посочва кои храни и детски фармацевтични продукти ще се облагат с по-нисък данък. Според приложението им това са адаптирани бебешки млека, прахообразни каши за бебета или за малки деца, хомогенизирани зеленчукови или плодови пюрета в съдове с нетно тегловно съдържание, ненадвищаващо 250 грама. Включени са още и пюретата от месо, риба, зеленчуци, плодове или ядки с тегло до 250 г.

По предварителни оценки решението няма да изисква допълнителен финансов ресурс и няма да доведе до по-голяма административна тежест. Приходите от бюджета няма да спаднат повече от 40 млн. лв. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ