Държавите от АСЕАН се обединяват срещу търговските спорове и протекционизма

Държавите от АСЕАН се обединяват срещу търговските спорове и протекционизма

Държавите от АСЕАН се обединяват срещу търговските спорове и протекционизма

Първите дипломати на държавите от Югоизточна Азия откриха годишната си среща, на която ще се обсъдят редица въпроси, свързани със сигурността, сред които са и териториалните спорове Южнокитайско море, а домакинът Сингапур призова блока да се обедини пред външните предизвикателства, включително засилващия се протекционизъм, предаде Асошиейтед прес.  

Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) трябва да запази многостранната икономическа система, насочена към по-нататъшна интеграция, заяви на откриването на четиридневната среща премиерът на Сингапур Ли Сян Лун, домакин на форума, цитиран от ТАСС.

"В съвременните условия е много важно Асоциацията да поддържа отворена многостранна (търговска) система, да работи като механизъм от единомишленици за задълбочаване на сътрудничеството", отбеляза премиерът.

Той изрази признателността към държавите от Югоизточна Азия, че "поддържат тясно партньорство независимо от съвременните предизвикателства, включително търговските спорове на САЩ с АСЕАН, Китай и други държави".

Очаква се сближаването на Северна Корея с Южна Корея и САЩ да бъде приветствано от министрите на форума.

Растящият протекционизъм и съдбата на мюсюлманското малцинство рохинга в Мианма също ще бъдат в центъра на дискусиите.

Сингапурският премиер отбеляза, че от създаването й през 1967 г. от Индонезия, Малайзия, Сингапур, Тайланд и Филипините АСЕАН е претърпяла значителни промени.

"Достигнали политическо съгласие по въпросите на сигурността в региона, държавите превключиха към икономическата сфера и през 1992 г. създадоха зона за свободна търговия", припомни Ли.

Сега в състава на Асоциацията влизат 10 държави, сред които са Бруней, Виетнам, Камбоджа, Лаос и Мианма.

За днес в рамките на форума в Сингапур са планирани срещи на руския външен министър Сергей Лавров с иранския му колега Джавад Зариф, с външните министри на Сингапур, Китай, Южна Корея, Филипините, уточнява ТАСС.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ