Държавният секретар на САЩ казал, че шефът на СЗО е „купен“ от Китай

Държавният секретар на САЩ казал, че шефът на СЗО е „купен“ от Китай

Държавният секретар на САЩ казал, че шефът на СЗО е „купен“ от Китай

Държавният секретар на САЩ, Майк Помпео, е коментирал пред британски депутати, че директорът на Световната здравна организация, Тедрос Гебрейесус, е бил „купен“ от китайските власти, предаде „Индипендънт“.

Това изказване той е направил по време на визитата си във Великобритания във вторник, когато се срещна с премиера Борис Джонсън, за да обсъдят разпространението на 5G мрежата и свободната търговия между двете държави след Брекзит.

Според Помпео СЗО е „политическа, а не научнообоснована организация“ и именно тя е отговорна за „мъртвите британци“, а критиките му опират на „твърди разузнавателни основания“. Тази атака е поредната от администрацията на Доналд Тръмп, след като в началото на месец юли държавният глава обяви оттеглянето на Щатите от организацията, която е част от структурата на ООН.

По-рано държавният секретар призова страните включително Обединеното кралство, да формират коалиция, която да окаже натиск върху Китай, в резултат на който страната да промени политическия си курс. „Смятаме, че целият свят трябва да работи заедно, за да гарантира, че всяка държава, включително Китай, действа в международната система по подходящи начини, съобразени с международния ред“, заяви той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ