Джо Байдън и Си Дзинпин ще разговарят за Украйна утре

Джо Байдън и Си Дзинпин ще разговарят за Украйна утре

Джо Байдън и Си Дзинпин ще разговарят за Украйна утре

Американският президент Джо Байдън ще проведе разговор с китайския си колега Си Дзинпин в утрешния ден, съобщиха от Белия дом. Двамата лидери ще обсъдят войната в Украйна и „други въпроси от взаимен интерес“. Това ще е първата дискусия между двамата от месеци насам.

Говорителката на администрацията на Байдън, Джен Саки, уточни, че разговорът е част от „текущите усилия за поддържане на отворени линии за комуникация между Съединените щати и Китайската народна република“.

По-рано през седмицата съветникът по националната сигурност на Щатите, Джейк Съливан, се срещна с китайския дипломат Ян Дзиечи в италианската столица Рим.

Тогава „Ройтерс“ цитира свои източници, според които Вашингтон е казал на съюзниците си от НАТО и няколко азиатски страни, че Китай е дала сигнал за готовността си да предостави военна и икономическа помощ на Русия, както и че се очаква страната да отрече подобни планове. Във вторник от Китай отрекоха твърденията, че Русия е искала военна помощ от тях.

Също по-рано през седмицата китайският посланик в Украйна, Фан Сянгун, се е срещнал с украински представители и според изявление на администрацията на Лвовска област е коментирал, че двете държави са стратегически партньори и че Китай не би нападнал Украйна. „Ние винаги ще уважаваме вашата държава, ще развиваме отношенията на основата на равенство и взаимна изгода. Ще уважим избрания от украинците път, защото това е суверенното право на всеки народ“, е казал посланикът по време на разговора. Китайското посолство се е преместило от Киев в Лвов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ