Джо Байдън обеща подкрепа на опозицията в Беларус

Джо Байдън обеща подкрепа на опозицията в Беларус

Джо Байдън обеща подкрепа на опозицията в Беларус

Джо Байдън застана зад общата стачка на опозицията в Беларус срещу президента Александър Лукашенко и обяви управлението на лидера за незаконно.

Кандидатът за държавен глава на САЩ, който води Доналд Тръмп в социологическите проучвания дни преди изборния ден, обеща, че ако спечели, заедно с европейските си съюзници „значително ще разшири“ санкциите срещу „поддръжниците на Лукашенко“, предаде „Гардиън“.

„Въпреки че президентът Тръмп отказва да говори от тяхно име, аз продължавам да подкрепям хората в Беларус и техните демократични стремежи. Също така осъждам ужасяващите нарушения на човешките права, извършени от режима на Лукашенко“, каза Байдън в свое изявление.

„Никой лидер, който измъчва собствения си народ, никога не може да претендира за легитимност... Ще продължа да подкрепям Светлана Тихановска и хората в Беларус в призивите за мирно предаване на властта, освобождаване на всички политически затворници и свободни и честни избори“, добави още той.

В понеделник работници от предприятия, ученици и други недоволни от управлението граждани дадоха начало на национален протест, след като Лукашенко не подаде оставка в искания от опозиционната лидерка Тихановска срок до 25 октомври.

От началото на октомври са заведени около 650 наказателни дела, свързани с демонстрациите, съобщи главният прокурор на страната Андрей Швед, цитиран от ТАСС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ