Джо Байдън посреща Зеленски в Белия дом

Джо Байдън посреща Зеленски в Белия дом

Джо Байдън посреща Зеленски в Белия дом

Президентът Джо Байдън ще приеме в сряда украинския си колега Володимир Зеленски в Белия дом в сряда в знак на солидарност между двете държави според официално изявление на резиденцията на държавния глава на САЩ.

Събитието ще се случи два дни след нарочената първоначална дата, а причините са необходимостта от ответна реакция на урагана Айда и изтеглянето на американските сили от Афганистан, предаде „Ройтерс“.

„Това посещение ще потвърди непоколебимата подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в условията на продължаващата агресия на Русия“, се казва в изявлението.

Киев и Москва са в противоречие, откакто Русия анексира полуостров Крим през 2014 г. и подкрепи сепаратистите в конфликт в източния район на Донбас в Украйна, където според Украйна са загинали 14 000 души.

Лидерите ще обсъдят и енергийната сигурност, както и „подкрепата на Белия дом за усилията на президента Зеленски да се справи с корупцията и да приложи програма за реформи, основани на нашите общи демократични ценности“, посочват още от Белия дом.

Срещата се случва, след като администрацията на Байдън обяви сделка с Германия миналия месец, с която се цели частично облекчение на украинските опасения, свързани със строителството на газопровода „Северен поток 2“ под Балтийско море за транспортиране на газ от руския арктически регион до Германия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ