Джо Байдън пристигна в Рим за срещата на Г-20

Джо Байдън пристигна в Рим за срещата на Г-20

Джо Байдън пристигна в Рим за срещата на Г-20

Американският президент Джо Байдън пристигна в Европа за срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в Рим преди началото на климатичната конференция на ООН в Глазгоу.

Лидерът на САЩ ще трябва да представи конкретни идеи за спиране на глобалната пандемия, стимулирането на икономическия растеж и спиране на ускореното изменение на климата. Тези залози може да изглеждат малко високи за двудневните събирания в идните дни, на които присъстват глобалните елити и техните обкръжения. Но точно това гласи слоганът на срещата в италианската столица – „Хора, планета, просперитет“, пише „Асошиейтед Прес“.

Преди да напусне Вашингтон, Байдън предложи на демократите в Камарата на представителите да застанат зад намаления пакет от 1.75 трлн. долара за социални разходи, включващ големи инвестиции в грижата за деца, климата и инфраструктурата. Администрацията се надяваше сделката да бъде потвърдена, преди държавният глава да поеме към Европа.

Остава да се види дали планът ще бъде приет, или ще върне Байдън на масата за преговори, тъй като някои ключови приоритети като платения семеен отпуск и стъпки за намаляване на разходите за лекарства, отпускани с рецепта, бяха изрязани от сметката, която ще бъде платена с увеличените данъци върху най-богатите хора в нацията и корпорациите.

Очаква се президентът да се срещне с папа Франциск днес. Предвидени са срещи и с френския му колега Еманюел Макрон, както и с турския Реджеп Ердоган.

Други двама лидери от Г-20 – китайския Си Дзинпин и руския Владимир Путин, ще се включат в срещата виртуално заради пандемията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ