Борис Джонсън: Великобритания ще е най-добър приятел и съюзник на ЕС

Борис Джонсън: Великобритания ще е най-добър приятел и съюзник на ЕС

Борис Джонсън: Великобритания ще е най-добър приятел и съюзник на ЕС

Новата търговска сделка ще позволи на Великобритания да се превърне в „най-добър приятел и съюзник“ на Европейския съюз. Това се очаква да обяви днес британският премиер Борис Джонсън от трибуната на парламента, предаде ДПА.

Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Великобритания след Брекзит ще бъде обсъдено и гласувано от британските депутати днес, преди официалното му влизане в сила.

В речта си се очаква премиерът да каже на депутатите, че с новия законопроект страната му ще бъде „приятелски съсед – най-добрият приятел и съюзник на ЕС, който ми могъл да работи ръка за ръка, когато нашите ценности и интереси съвпадат, изпълнявайки суверенното желание на британския народ да живее по свои собствени закони, съставени от избрания от тях парламент“.

Джонсън, който бе сред поддръжниците на Брекзит през 2016 г., ще постави подписа си под сделката днес, след като тази сутрин това направиха и председателите на Европейската комисия и Европейския съвет – Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел. Подписаните документи ще бъдат доставени до Обединеното кралство от Кралските въоръжени сили.

До споразумение между Острова и европейската общност се стигна на 24 декември, след продължителни преговори и само седмица преди официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз. Една от основните спънки се оказа въпросът за поделянето на риболовните води между двете страни.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ