Джорджия разследва опит на Тръмп да промени изборните резултати

Джорджия разследва опит на Тръмп да промени изборните резултати

Джорджия разследва опит на Тръмп да промени изборните резултати

Кабинетът на секретаря на щата Джорджия стартира разследване за усилията на бившия президент Доналд Тръмп да промени изборните резултати от ноември 2020 г., което може да доведе до наказателно разследване от държавни и местни власти, предаде „Ройтерс“.

Брад Рафенспергър бе изправен пред призиви за откриване на разследване, след като бе записан в телефонно обаждане с Тръмп, който опитва да принуди щатския секретар да отмени резултатите от изборите въз основа на необосновани твърдения за измама на избирателите.

„Всички допълнителни правни усилия ще бъдат оставени на главния прокурор“, обясни Уолтър Джоунс, говорител на кабинета на Рафенспергър. По думите му процесът е предизвикан от жалба, подадена от професора по право от университета „Джордж Вашингтон“, Джон Банжаф. Това е четвъртото му подобно оплакване след разговора от 2 януари.

Според Джейсън Милър, който е съветник на Тръмп, няма нищо неприятно в дискусията с щатния секретар.

В началото на 2020 г. бе разпространен запис, в който бившият държавен глава разговаря с републиканеца Рафенспергър, обяснявайки, че иска да „намери“ още 11 780 гласа, които биха били достатъчни да спечели вота в Джорджия. Освен това стана ясно, че по-рано, през декември, е проведено и обаждане с главния изследовател на изборите в щата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ