Екатерина Захариева: МВнР подготвя вече изборите в чужбина

Екатерина Захариева: МВнР подготвя вече изборите в чужбина

Министерството на външните работи вече работи по подготовката на изборите в чужбина, въпреки че все още няма конкретна дата за вота.
Това обяви в ефира на bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. 

По думите й, в момента президентът Румен Радев се опитва да прехвърли отговорността за отлагане на вота върху Оперативния щаб и правителството.
Относно секциите в чужбина външният министър напомни, че ограниченията, свързани с пандемията, са различни в различните държави. 

"Всеки път, когато организираме избори в чужбина, искаме разкриване на секции извън дипломатическите мисии – там, където държавите позволяват това. Но сега ситуацията е различна", обясни Захариева. Тя даде пример с Румъния, на която една от държавите е разрешила разкриване на заявените секции два дни преди датата на изборите, но отказа да обяви коя е държавата. 

По въпроса за възможност за гласуване по пощата поне за българите в чужбина външният министър призова да не се правят промени в Изборния кодекс в последния момент. 

Захариева коментира и напрежението между София и Скопие. "Съществува заблуда в Северна Македония, че ще се промени нещо след изборите в България", поясни външният ни министър. Във връзка с посещението на специалния пратеник на правителството на Северна Македония Владо Бучковски, Захариева обясни, че няма нищо тайно в срещата. 

На въпрос продължава ли антибългарската кампания в Северна Македония, външният министър отговори, че една от предпоставките да може разумно да се видят проблемите, е да се намали емоцията. "Колкото повече без емоция и обвинения говорим един към друг, толкова по-голям шанс има да свършим работа", каза още тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ