Екоминистърът алармира за ниски нива на водата в язовир "Ястребино"

Екоминистърът алармира за ниски нива на водата в язовир Ястребино

Екоминистърът алармира за ниски нива на водата в язовир "Ястребино"

Язовир „Ястребино“ съвсем скоро ще стигне до нивото, при което ще пазим водата само за гражданите. Няма да допусна нова криза като в Перник. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на околната среда и водите Емил Димитров. 

„Като министър мое задължение е първо да осигуря водата за питейно-битови цели. Всички язовири, от които се точи по какъвто и да е повод, имат един критичен минимум, при който спираме всичко това и даваме вода само за гражданите. Язовир „Ястребино“ съвсем скоро ще стигне до нивото, три което ще пазим водата само за гражданите. Същото важи и за яз. „Камчия“, където имаме вода за 2 години, ако я пестим, както и за яз. „Тича“, където имаме за година и половина и 9 месеца, ако я пестим. В този язовир, ако я пазим само за пиене, ще имаме за 10 години, но ако не я пазим само за пиене, ще има за 2 - 3 месеца“, посочи екоминистърът.

По думите му, яз. „Ястребино“ след един месец няма да пусне и капка вода, с изключение на екологичния отток. Ето защо от МОСВ се заричат да я пазят само за гражданите. Причината - в закона се казвало, че вода трябва да има първо за гражданите, после за минералните, после земеделците и накрая за промишлеността.

„В яз. „Ястребино“ в момента се точи 8 пъти повече вода, отколкото е притокът. Това не може да продължи повече от още месец. От 6 месеца пиша писма на всички земеделци и ги уведомявам, че трябва да търсят алтернативни източници. Този язовир засяга град Антоново. Яз. „Тича“ захранва 3 града и в момента има 111 млн. за 2 години вода, но само ако е за питейни цели. Догодина няма да даваме вода на земеделците, ако няма валежи и ще я пазим само за гражданите“, посочи министърът. 

По данни на МОСВ язовирите в България, с изключение на 3, са пълни на 90%.

„Затова сега натискам промишлеността да си направи собствени водоизточници, след това земеделците да си направят, където може, капково и винаги да пазя вода за гражданите. Законът ми е разпоредил така. Всички ми се сърдят и ме нападат, но законът ми е казал първо за гражданите и затова ще я пазя за следващите 2 години“, каза още министър Димитров. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ