Екоминистърът категоричен: Няма да спра строежа на Алепу!

Екоминистърът категоричен: Няма да спра строежа на Алепу!

Екоминистърът категоричен: Няма да спра строежа на Алепу!

"Няма да спра проекта. Знам, че това ви е мерак на всички - да ходя като една екологична бухалка". Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров по повод скандалния строеж на Алепу и решението на прокуратурата от вчера. 

Държавното обвинение внесе протест срещу разрешителното за строеж на „Алепу вилидж”, издадено на 10 септември 2018 г. от главния архитект на община Созопол след доклад на началника на ДНСК. От съобщението на прокуратурата стана ясно, че преди издаването на това разрешително, е имало друго - за строеж за „укрепване на свлачище” в местността Алепу. След това обаче, е издадено и второто разрешително за строеж за курортен комплекс „Алепу вилидж”, в което фигурират първи етап - „укрепване на свлачище", и втори етап - „курортен комплекс" – подземна и надземна част, а обектът е определен като строеж първа категория. А през октомври 2018 г. с решение на главния архитект на община Созопол е вписан и нов възложител, който не фигурира като такъв в двете строителни разрешения.

"Не ми прилича на защитна стена, предполагам, че ще има отпред и хотел, много хубав хотел", каза още Димитров и добави, че навсякъде по Черноморието, където се строи, има недоволство. 

От думите му стана ясно, че МОСВ не е било търсено при оформянето на документацията на спорния проект. И добави, че каквото становище е трябвало да даде екоинспекцията, тя го е дала. Сега се чака прокуратурата да се произнесе по казуса.

Екоминистърът обаче прехвърли темата към инвеститора. "Ако някой ще се произнася, трябва да се произнесе инвеститорът, собственикът – да каже каква идея имал, какво поръчал, какво са му направили. Вие ме занимавате с това кой проектирал водопровода, канализацията, на кого не му харесвала гледката", каза министър Емил Димитров.

На въпрос дали екологични казуси като замърсяването на Варненското езеро и "Паша дере" са изгонили туристите от България, Димитров подчерта, че пандемията е виновна за празните хотели и отново се скара на журналистите: "Не знам дали има мръсна вода или няма мръсна вода, не ми формулирайте въпроса и отговора – нито раздавам син флаг, нито кафяв флаг по българското Черноморие".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ