Екоминистърът: В България няма да се изгарят пестициди

Екоминистърът: В България няма да се изгарят пестициди

Екоминистърът: В България няма да се изгарят пестициди

В България няма да се изгарят пестициди, а само ще се събират, преопаковат и транспортират в чужбина. Това заяви в ефира на БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. 

„Търсим отговорност за складовете с пестициди, отиваме по гробищата и ги търсим. От 80-те години сградите са се срутили и всичко е отишло под земята. Може да замърси водите това и затова бързаме да ги махнем. ВАП разпореди да се премахнат тези, които са най-голяма опасност. Не можем 40 години натрупани проблеми да решим наведнъж. Знае се къде какво има и добрият вариант е да се изнесат, а не да търсим кои са били кметовете едно време. В момента правим списък на тези, които са най-опасни и най-належащи. Обърнахме се към инсенератори в Европа за обезвреждане на тези пестициди, но само един се съгласи да обезвреди българските, а другите не пожелаха да се занимават с България. Те отварят склада и те изнасят всичко. В България няма да се изгаря, а само ще се събира, преопакова, складира и транспортира в чужбина“, посочи екоминистърът. 

По думите му, не са изчистени всичките проблемни места. „За окръг Кюстендил например имаме проблеми с яз. „Пчелина“, с едни замърсявания, с моста, с джипове на Рилските езера, С ТЕЦ „Бобов дол“ и др. Казусът с Рилските езера е много интересен. Политическите сили се застъпват една друга и някак не забелязват какво се случва. Дори да разрешат тази дейност с джиповете, те пак няма да спазват закона. По всеки проблем работим по 6 месеца. Там малко отсъства държавата. Не считам, че МОСВ трябва да управлява цялата държава, ние имаме достатъчно работа“, допълни той. 

Вчера когато бяхме в Стара Загора, областният управител каза, че един склад, който е в някаква близост, не е в опасност, но в близост до водоизточник, редно е да го махнем. Около 5 тона пестициди, ще трябва и тях. С което Старозагорска област ще трябва да бъде окончателно изчистена, но ние не можем 40 години трупани проблеми, каза Димитров.

„Подсигурили сме средства от ЕС и работим по програми, но не можем да построим водопроводи и пречиствателни станции навсякъде“, каза още министър Димитров.

„В Перник е пълен язовирът, но изведнъж всички заводи се наредиха да искат вода. Засега не им даваме. Радомир също се нареди да се закачи към язовира, сега и те се закачиха, очаквам и Кюстендил да поиска. Сега през септември изтича разрешителното за водопровода от София, той е с временно разрешително за 6 месеца. Ние им дадохме аварийно снабдяване, но те пак не си плащат сметките. В момента Перник имат около 1 млн. задължение и това не е проблем на МОСВ. Перник има два водопровода сега и след месец и двата ще са незаконни. Този път няма МОСВ да си затвори очите. Ако не си оправят проблема и с ТЕЦ „Република“ и шламохранилищата, МОСВ няма да разпише за незаконни водопроводи и шламохранилища“, категоричен беше екоминистъра. 

Той каза още, че се е изненадал от оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов. „Не мисля, че ще я приемат, защото нямаше мотив. Не мога да кажа, защото не съм политическо лице. Аз съм квота на ВМРО. Аз съм синя каска. За мен никой няма да се застъпи и никой няма да плаче. За Дани Кирилов все някой ще се застъпи. Дани Кирилов е много качествен човек. Бил ми е председател на комисия и съм работил прекрасно с него. Жал ми е така да го наритваме публично – да не му дават да се изкаже, а всички други да скачат по него“, посочи министърът. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ