Елизабет II обяви задачите на новия британски парламент

Британската кралица Елизабет II направи традиционното си обръщение към новия състав на парламента днес, в 11:30 часа местно време. На церемонията присъства и премиерът на страната, Борис Джонсън.

От трибуната на Камарата на лордовете, в продължилата 15 минути реч, тя представи предстоящите законопроекти, заложени в управлението на Консервативното правителство през следващата година. Съвсем очаквано приоритет ще бъде излизането на Великобритания от Европейския съюз на 31 януари 2020 година.

Депутатите ще обсъждат приемането на закони, които да осигурят спазването на обявения срок, и ще опитат да уредят споразумение за свободна търговия с държавите членки в полза на Острова. Тяхна задача ще е и воденето на преговори с други водещи икономики в света, отвъд границите на Европа. Ще продължат също и преговорите за делегираното правителство на Северна Ирландия.

В сферата на здравеопазването ще бъде въведена виза за медицински специалисти от други страни, а таксите за паркинги на лечебни заведения ще бъдат премахнати за болните. Кралицата съобщи и за предстоящи реформи в социалните грижи и подорение на достъпа до качествено образование за жители на страната. Нови мерки ще се предприемат и във връзка със сигурността на гражданите онлайн и в действителността. Предвиждат се също инвестиции в областта на публичните услуги, инфраструктурата и науката, както и преследване на целта за нулеви вредни емисии до 2050 г., заложена и в Зелената сделка на Европейската комисия.

Церемонията бе лишена от обичайните формалности – кралицата и престолонаследникът Чарлз пристигнаха от Бъкингамския дворец с автомобил, вместо с карета, носеха ежедневно облекло, а свитата им бе по-малобройна от обичайното.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ