Макрон подозира турска намеса на изборите във Франция

Макрон подозира турска намеса на изборите във Франция

Макрон подозира турска намеса на изборите във Франция

Френският президент Еманюел Макрон изрази притесненията си от евентуални опити на Турция да се намеси в предстоящите избори. „Заплахите не са забулени, така че мисля, че трябва да бъдем много осъзнати“, каза държавният глава в интервю за „Франс 5“, цитиран от Bloomberg.

Взаимоотношенията между Макрон и турския му колега Реджеп Ердоган са изострени по редица въпроси, включително религията и проучванията за природен газ в Източното Средиземноморие. През януари обаче президентите си размениха писма, в които изразиха съгласие да подобрят връзките. На 2 март последва и видео разговор.

Макрон не обясни как точно Турция може да се опита да се намеси във френските избори, нито дали има предвид регионалните през юни или президентските през 2022 година. Той обясни, че Турция въздейства върху общественото мнение. Това вероятно е препратка към възможността за влияние върху турската диаспора във Франция чрез училища, джамии и организации.

Държавният глава изтъкна, че Анкара е основен търговски партньор и ключов съюзник в борбата срещу нелегалната миграция от Близкия изток към Европа. „Ако кажем за една нощ: „Вече не можем да работим с вас, без повече дискусии“, отварят вратите и има 3 млн. сирийски бежанци, пристигащи в Европа… Трябва да работим с Турция“, обясни Макрон.

Франция не води статистически данни за религиозна или етническа принадлежност, така че би било трудно да се прецени колко граждани биха били склонни да се подчинят на Ердоган, ако той наистина има намерения за намеса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ