„Ерата на Тръмп приключва с насилие“​​​​​​​ – западните медии за размириците в САЩ

„Ерата на Тръмп приключва с насилие“​​​​​​​ – западните медии за размириците в САЩ

„Ерата на Тръмп приключва с насилие“​​​​​​​ – западните медии за размириците в САЩ

Водеща тема за всички западни издания е случилото се във Вашингтон вчера вечерта по време на общата сесия на двете камари на американския Конгрес, които обсъждат и утвърждават резултатите от вота в Електоралната колегия, състоял се на 14 декември и присъждащ победа на президентските избори на Джо Байдън.

Хиляди привърженици на Доналд Тръмп нахлуха в сградата и след размирици, продължили с часове, ситуацията бе поставена под контрол, прекъснатата сесия – подновена, а новината широко отразиха медии от Западна Европа и САЩ.

Fox News: Байдън е стабилност

„Президентът Тръмп остави наследството си в дрипи“, посочи Джонатан Търли, сътрудник на медията, известен със своята прорепубликанска позиция.

От началната страница на уебсайта на изданието става ясно, че сенаторът от Републиканската партия Том Котън призовава Доналд Тръмп да „престане да подвежда американците“ и настоява депутатите да оттеглят възраженията си за изборните резултати. Изданието отрази и потвърдената победа на Байдън от Конгреса, „часове след хаоса на Капитолия“.

Пазарите бележат позитивни резултати въпреки протестите на Капитолия, защото виждат Байдън като стабилност, отбеляза и бизнес разделът на медията, „Фокс бизнес“.

CNN: Тръмп си отива с касапница

Президентството на Тръмп завършва с американска касапница, гласи заглавие в CNN. „3 години, 11 месеца и 17 дни след като Доналд Тръмп предупреди от западния фронт на Капитолия, че „американската касапница спира точно тук“, точното място, на което той стоеше, беше погълнато от собствените му протестиращи, които донесоха собствена касапница“, пише журналистът Кевин Липтак. „Идвайки 14 дни преди края на президентството му, безпрецедентният епизод предизвика подновени призиви за импийчмънт на Тръмп и нови разговори за 25-ата поправка, която ще го отстрани от поста. Няколко висши служители на Белия дом подадоха оставки и много други, включително съветника по националната сигурност на президента, също обмисляха да напуснат в знак на протест.“

„Цялото наследство на Доналд Тръмп бе заличено вчера“, обясни републиканката Нанси Мейс, според която нейната партия трябва да „започне отначало“ и някои от представителите ѝ трябва да поемат отговорност за щурма. „Не можем да оправдаем насилието… Трябва ни лидерство повече от всякога в момента в нашата страна. Трябва да възобновим нацията си, да възстановим партията си“, каза Мейс.

Ани Кустер от Демократическата партия е сред депутатите, присъствали в заседателната зала в Капитолия при нахлуването на прорепубликанските демонстранти. „Борехме се да се скрием зад стената на балкона. Опитвах се да отведа колегите си на сигурно място, завеждайки ги зад парапета“, описа тя и каза, че се е почувствала „изплашена за живота си“.

[[{"fid":"366861","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":405,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Служители по сигурността барикадираха вратите на залите в Конгреса и извадиха оръжия в готовност за стрелба при атаката вчера. Снимка: Getty Images

USA Today: Имаше ли достатъчно полиция?

В сряда протестиращите успяха да влязат в сградата на Капитолия и дори се разхождаха свободно из залите и се катереха по столове. Някои успяха да стигнат до камарата на Сената, докато други седяха в офисите на депутатите, пишат от изданието и добавят, че нарушението на сигурността повдига и въпроса за това как демонстрантите са успели да пробият в Капитолия и дали е имало достатъчно присъствие на органите на реда.

[[{"fid":"366862","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":396,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Мнозина отправиха упреци към полицията в бездействие в първия час на атаката. Снимка: Guliver/ Getty Images

„В моя 50-годишен опит в правоприлагането това е безпрецедентно“, заяви Джон Магау, бивш директор на тайните служби, цитиран от USA Today.

Тази поредица от събития, които нарушиха до голяма степен церемониалния демократичен процес на преброяване на гласовете на държавната Електорална колегия, бяха кулминацията на седмици на негодувание, подхранвано от фалшивите твърдения на президента Доналд Тръмп, че изборите са му откраднати, посочват още от изданието.

New York Times: Ерата на Тръмп приключва с насилие

Тълпа, нахлула в Конгреса, и потъпкване на демокрацията – ерата на Тръмп приключва с насилие, коментира „Ню Йорк таймс“. Изданието цитира и избрания президент на САЩ Джо Байдън, определил щурма на Капитолия, като „мрачен момент в историята на САЩ“. Вестникът припомня, че пред привърженици настоящият държавен глава е заявил вчера: „Никога няма да си върнете страната чрез слабост“, след което са последвали размириците.

Bloomberg: Пенс стигна точка на пречупване с Тръмп с благословията за Байдън

Отношенията на Доналд Тръмп с най-лоялния му помощник, Майк Пенс, се разпаднаха в сряда, след като вицепрезидентът се противопостави на призива на президента за отмяна на изборните резултати от президентския вот, проведен на 3 ноември 2020 година.

[[{"fid":"366863","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":396,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Пенс, който отказа да блокира гласуванията по утвърждаването на изборните резултати, днес обяви финалът на процедурата без никаква проява на емоция, под бурните аплодисменти на демократите. Снимка: Guliver/ Getty Images

Тръмп нападна Пенс в Twitter с думите, че е „нямал смелостта да направи това, което трябваше да се направи“. В отчаян опит да задържи властта, Тръмп превърна това, което обикновено е недраматично съвместно заседание на Конгреса за ратификация на резултатите от изборите, в тест за лоялност на Пенс. Гамбитът имаше катастрофални резултати не само за отношенията между президента и вицепрезидента, но и за мирния преход на властта, пишат от Bloomberg.

ABC: Щурм и на самолет

Изданието отбелязва, че привърженици на Тръмп са поставили на тавана и на стените на кабина на самолет от компанията American Airlines материали с логото „Тръмп 2020“. Според поддръжниците един от пасажерите е заплашил да ги убие.

Републиканецът Маркуейн Мюлън обясни, че е бил свидетел на момента, в който полицай е прострелял привърженичката на Тръмп, която загина по време на щурма на Капитолия пред входа на заседателната зала на Конгреса. „Тълпата щеше да влезе през вратата, имаше много депутати и персонал, които по това време бяха в опасност“, разказа той за „Добро утро, Америка“. Според него органите на реда „са направили възможно най-доброто, което са могли“.

CNBC: Терористична атака срещу Капитолия

Историкът от NBC Майкъл Бешлос характеризира събитията в сряда като „терористична атака“ в интервю за „Новините с Шепърд Смит“ по CNBC. „Ние сме в ситуация, в която определението за тероризъм е използването на насилие, особено срещу цивилни, за постигането на политическа цел. Това беше терористична атака срещу нашия Конгрес днес и срещу нашата Капитолия“, каза Бешлос. Според него Доналд Тръмп отчаяно търси начин да избегне „да бъде изхвърлен от кабинета си“, което ще стане след две седмици.

Associated Press: Те се подиграха на лидерите

Протръмпската тълпа пое председателския пост в Сената, съобщават от новинарската агенция. Те се подиграваха на лидерите, позирайки за снимки в кабинета на председателя на Камарата, Нанси Пелоси, една с крака, подпрени на бюрото в кабинета, друга – седнала на същото място, което вицепрезидентът Майк Пенс заемаше само минути по-рано по време на разговорите за утвърждаване на вота на Електоралната колегия.

[[{"fid":"366868","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"7":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":396,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"7"}}]]

Повечето демонстранти, успели да влязат в залите, предимно снимаха клипчета и си правеха селфи. /Снимка: Guliver/ Getty Images

[[{"fid":"366869","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"8":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":396,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"8"}}]]

Снимка: Guliver/ Getty Images

[[{"fid":"366864","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":396,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

Снимка: Guliver/ Getty Images

[[{"fid":"366865","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":396,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

Имаше и „по-смели“ изяви... /Снимка: Guliver/ Getty Images 

[[{"fid":"366866","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"6":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":396,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"6"}}]]

...както и опити за „отмъкване на сувенири“ в случая катедра за изказвания в зала на Конгреса.  /Снимка: Guliver/ Getty Images

Вицепрезидентът Майк Пенс окончателно се противопостави на президента Доналд Тръмп рано сутринта в четвъртък, когато потвърди победата на избрания през ноември Джо Байдън за президент, слагайки край на безсмислените усилия на Тръмп да подкопае американската демокрация и да отмени резултатите от изборите, пише Associated Press.​​

Френските медии: Америка на ръба на въстанието

След случилото се снощи призивите за отстраняване на Тръмп се умножават, отбелязва френският в. „Фигаро“. Нахлуването на привърженици на настоящия президент в сградата на Конгреса приключи с арести и с една простреляна жена, която почина. Още трима души са загинали при възникнали спешни ситуации, допълва изданието. Вестникът се спира и на безпрецедентното блокиране на акаунтите на Тръмп в Twitter и Facebook, както и върху изтегляне на негово видео от двете социални мрежи и от YouTube, в което той отново говори за откраднат вот, въпреки че призовава привържениците си да се приберат у дома.

Доналд Тръмп успя да постигне нещо, което не постигна седмици наред по съдебен път. Този път го постигна чрез бунт, който той подклади, а именно прекъсване, макар и временно, на сесията на Конгреса, на която се броят гласовете на електорите, удостоверяващи победата на Байдън на изборите, посочват от в. „Монд“. Изданието публикува кадри от случилото се във Вашингтон под заглавията „Денят, в който Тръмп предизвика хаос в Капитолия“ и „Америка на ръба на въстанието“

Италианските медии: Тръмп готов да заплаши демокрацията

Случилото се във Вашингтон поражда полемика, че полицията е действала неадекватно, посочва италианският в. „Република“. В желанието си да не признае поражението си Тръмп се показа готов да заплаши демокрацията и написа една от най-мрачните страници в историята на САЩ, добавя вестникът.

Шок и ужас – маскирани привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса, написа „Стампа“ и публикува на първа страница видеокадри от случилото се тази нощ в сградата на парламента на САЩ.

САЩ са в шок, фенове на Тръмп нахлуха в Конгреса, всичко това приключи с четирима починали, отбелязва „Кориере дела сера“.

[[{"fid":"366870","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"9":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":423,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"9"}}]]

Няколко часа след началото на атаката силите на реда овладяха ситуацията и започнаха арести. Снимка: Guliver/ Getty Images

Британските медии: Фашизмът на Тръмп в сърцето на американската демокрация

Анархия в САЩ, обобщава британският в. „Гардиън“. Обкръжен от мъже, облечени и подготвени като за война, аз видях фашизма на Тръмп в сърцето на американската демокрация, казва очевидец на събитията във Вашингтон, цитиран от британския в. „Индипендънт“. Изданието съобщава и за масово подаване на оставки на служители в Белия дом след размириците в Конгреса. Оставките си са връчили заместник прес секретарят на Белия дом Сара Матюз, началничката на канцеларията на Мелания Тръмп – Стефани Гришам, и секретарят по социалните въпроси Рики Нисета, твърди вестникът. Случилото се снощи във Вашингтон е кошмарен финал за президентския мандат на Доналд Тръмп, посочва „Файненшъл таймс“.

Източници: Associated Press, ABC News, Bloomberg, CNN, Fox News, New York Times, USA Today, БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ