Ердоган бесен на Германия, отказала да му предаде 4500 „терористи“

Ердоган бесен на Германия, отказала да му предаде 4500 „терористи“

Ердоган бесен на Германия, отказала да му предаде 4500 „терористи“

Турският президент Реджеп Ердоган обвини Германия, че подпомага тероризма. Той направи това в реч пред представители на местната власт в провинция Ризе, цитирана от CNN Тurk и Ройтерс.

„В Германия живеят три милиона наши граждани. Какво лошо има в това? Германия подкрепя единствено терористите. Аз им изпратих 4500 лични документи на екстремисти. Нямаше никакъв отговор. Те могат да поискат екстрадиране на терористи от Турция, но няма никого да предадат по наше искане. И вие казвате, че имате съдебна система, а Турция - не“, заяви Ердоган.

Отношенията между Берлин и Анкара се изостриха, след като в Турция бяха задържани шестима правозащитници, сред които се оказа германецът Петер Щойдтнер. Те бяха обвинени в подпомагане на терористични групировки.

На 20 юли германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че страната му ще преразгледа политиката си към Турция, включително и в икономическата сфера.

След т.нар. опит за държавен преврат в средата на юли миналата година в Турция бяха арестувани или уволнени десетки хиляди съдии, полицаи, военни, преподаватели и журналисти, заподозрени за връзки с проповедника Фетуллах Гюлен. Движението на неговите привърженици е обявено за терористична организация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ