Ердоган и Партията на справедливостта и развитието обявиха победа на изборите в Турция

Ердоган и Партията на справедливостта и развитието обявиха победа на изборите в Турция

Ердоган и Партията на справедливостта и развитието обявиха победа на изборите в Турция

По всичко изглежда, че турският президент Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще спечелят предсрочните президентски и парламентарни избори в страната, предаде турската държавна агенция „Анадолу“, която цитира данни на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция.

При обработени  96% от бюлетините Реджеп Ердоган получава 52,7% от вота, докато подкрепяният от Народнорепубликанска партия (НРП) Мухарем Индже събира около 31% от гласовете. Това означава, че Ердоган  ще спечели още на първи кръг и ще запази поста си като президент на Турция.

Трети остава кандидатът на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Селяхатин Демирташ с 8% от гласовете, следван от председателят на Добрата Партия Мерал Акшенер, която печели 7,4% от вота.

При изборите за парламент Партията на справедливостта ще запази лидерската си позиция  с 42,5% от гласовете. Неочаквано силното представяне на съюзнииците на Ердоган от Партията на националистическото движение (ПНД), която привлече 11,2% от гласовете, означава че Републиканската коалиция ще получи парламентарно мнозинство, събирайки 53,7% от вота. Ако този резултат се запази, коалицията ще има 344 места в 600 местния парламент.  

Опозиционният Национален алианс получава 34,1% вота, като в нейния състав влизат Народнорепубликанска партия с 22,7% от вота, следвана от „Добрата партия“ с 10% и „Партията на щастието" с 1,4%.

Прокюрдската Демократична партия на народите също прескача 10-процентовия праг за влизане в парламента, спечелвайки 11,2% от вота.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ