Ердоган се отказа от експулсирането на западни посланици

Ердоган се отказа от експулсирането на западни посланици

Ердоган се отказа от експулсирането на западни посланици

Турският президент Реджеп Ердоган се отказа от намерението си да експулсира посланиците на 10 западни страни, които се обявиха за освобождаване от затвора на турски активист предаде „Ал Джазира“.

През уикенда Ердоган заяви, че е наредил дипломати да бъдат обявени за персона нон грата заради позицията им за освобождаване на филантропа Осман Кавала, който е яростен критик на правителството. 64-годишният Кавала никога не е осъждан, но е в затвора от почти четири години по обвинения за финансиране на протести в парка „Гези“ в Истанбул през 2013 г. и в участие в опита за преврат от 2016 г.

Промяната в позицията на турския държавен глава дойде, след като дипломатическите мисии на САЩ и няколко други засегнати страни излязоха с идентични становища, в които се казва, че уважават към дипломатическата конвенция за ненамеса във вътрешните работи на страната домакин.

Ердоган заяви, че новото становище на тези страни „показва, че те са направили крачка назад от клеветите срещу Турция“ и добави, че „сега те ще бъдат по-внимателни“.

Миналата седмица посланиците на Канада, Дания, Франция, Германия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Финландия, Нова Зеландия и САЩ призоваха за справедливо и бързо разрешаване на случая с Кавала и за неговото „бързо освобождаване“.

„Турската съдебна система не приема заповеди от никого и не е под командването на никого“, каза Ердоган в коментар, излъчен по телевизията. „Нашето намерение абсолютно не е да създадем криза, а да защитим нашия закон и чест, както и нашите интереси и суверенни права“, каза турският държавен глава.

По-късно директорът по комуникациите на Ердоган Фахретин Алтън предупреди, че Турция няма да се въздържа от предприемане на допълнителни действия.

„Нашето външно министерство вече даде необходимия отговор на тези чуждестранни мисии и ги предупреди за неприемливото им поведение“, каза Алтън.

„Нашето правителство няма да се въздържа от по-нататъшни стъпки, за да покаже, че никога няма да компрометираме националния си суверенитет“, добави той в Twitter.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ