Ердоган не може да прежали Истанбул, поиска пълно ръчно преброяване на гласовете за кмет

Ердоган не може да прежали Истанбул, поиска пълно ръчно преброяване на гласовете за кмет

Ердоган не може да прежали Истанбул, поиска пълно ръчно преброяване на гласовете за кмет

Невъзможно е опозиционният кандидат да претендира за победа на местните избори в Истанбул при разлика от 13-14 хиляди гласа в град с 10 милиона избиратели. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран Ройтерс.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента поиска пълно преброяване на гласовете в мегаполиса с мотив, че има засечени нередности в изборния процес. Първоначалните резултати миналата седмица показаха, че победа с лек превес удържа кандидат-кметът на опозицията Екрем Имамоглу.

"Никой няма право в Истанбул, където има повече от 10 милиона избиратели, да се отдава на настроение "аз спечелих изборите" при разлика от 13-14 хиляди гласа", заяви президентът. Той даде да се разбере, че ще приеме резултата, чак когато Висшата избирателна комисия обработи всички жалби, предаде БТА.

"Гражданите ни казват да защитим правата им, оплакват се от организирани престъпления. И ние, като политически партии, установихме такива организирани престъпления", каза Ердоган на пресконференция в Истанбул.

С повторното преброяване на невалидните бюлетини в някои общини първоначалната разлика на Имамоглу пред съперника му Бинали Йълдъръм, издигнат от управляващата ПСР, се стопи от 25 до малко под 16 хиляди гласа при 90 на сто завършено повторно преброяване.

Междувременно опозиционните лидери Кемал Кълъчдароглу от Народнорепубликанската партия и Мерал Акшенер от "Добра партия" обявиха след среща днес, че е нужно Турция да излезе от изборната атмосфера и да се премине към разрешаване на основните проблеми пред страната, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Според двамата опозиционни лидери Висшата избирателна комисия, която следва да се произнесе по искането на управляващата партия за повторно преброяване на гласовете в Истанбул, трябва да взима решенията си при правна сигурност, спазвайки законите. Те изтъкнаха важността на безпристрастността и независимостта на служителите в комисията, които ще вземат решение.

Кълъчдароглу заяви още, че искането на Ердоган за пълно повторно преброяване е лишено от разумни основания.

Партията на Ердоган поиска вчера пълно повторно преброяване на гласовете в 38 избирателни района в Истанбул, а не само на невалидните бюлетини.  Освен това партията настоя за анулиране на резултатите в 39-ия избирателен район на града.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ