Facebook свали реклами от кампанията на Доналд Тръмп

Facebook свали реклами от кампанията на Доналд Тръмп

Facebook свали реклами от кампанията на Доналд Тръмп

Социалната мрежа Facebook свали четири рекламни сета от предизборната кампания на Доналд Тръмп, в два от които се твърди, че изборният ден е настъпил, предаде Business Insider.

Всички криейтиви съдържат придружаващия текст „Гласувайте днес!“ и са достигнали до между 714 хил. и 831 хил. потребителя преди да бъдат блокирани. Предимно са били таргетирани жители на Аризона, Джорджия и Флорида – местата с републикански нагласи, които демократите се надяват да спечелят на своя страна. И в трите щата има възможност за предсрочно гласуване, но официалният изборен ден, записан в конституцията, си остава 3 ноември.

В рекламната библиотека на Facebook е отбелязано, че рекламите нарушават политиките на социалната мрежа, но без да става ясно точно кои от тях са били засегнати. „Както изяснихме в публичните си комуникации и директно към кампаниите, забраняваме рекламите, които казват „Гласувайте днес“ без допълнителен контекст или яснота“, казаха по-късно в изявление от компанията, цитирани от CNBC.

Позволено остава посланието „Президентът Тръмп все още е ваш президент“, тъй като, въпреки наближаването на изборите, действащият държавен глава ще остане на поста си до 20 януари 2021 година.

Миналия месец от Facebook обявиха, че няма да приемат нови политически реклами от 27 октомври, което обаче не отменя излъчването им след крайния срок, а единствено поставя изискването да бъдат подадени предварително. Не се допускат „реклами с преждевременни претенции за победа на изборите“, ако те са свързани с гласуване през 2020 г. и са таргетирани към хора в САЩ.

В началото на октомври от кампанията на Тръмп бяха премахнати други реклами заради подвеждане и неточни твърдения за имиграцията и COVID-19.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ