FT: Трифонов иска да преобразува антикампанията си в антиполитическа управляваща платформа

FT: Трифонов иска да преобразува антикампанията си в антиполитическа управляваща платформа

FT: Трифонов иска да преобразува антикампанията си в антиполитическа управляваща платформа

Антисистемната партия „Има такъв народ“ нямаше митинги, нямаше постери, нямаше кандидати – нямаше дори кампания. И сега цялата страна вероятно ще получи същото от своя нов лидер, пише днес „Файненшъл таймс“ в коментар относно политическата  ситуация у нас.  

Харизмата на Слави Трифонов, поп звезда, гологлав и суров на вид, бе достатъчна, за да спечели ИТН около четвърт от гласовете на вота, което го прави вероятен лидер на следващото коалиционно правителство.

Но Трифонов, който е изпълнител на „турбофолк“ жанр, наричан чалга, изглежда иска да преобразува своята антикампания в антиполитическа управляваща платформа, отбелязва вестникът.

„Ще поемем самостоятелно отговорност и ще формираме собствен кабинет“, заяви 54-годишният Трифонов по телевизията на партията си, явно изключвайки всякакъв шанс България да формира стабилно коалиционно правителство.

Трифонов, който е израснал в малък град и е най-малкият от 4 деца, добави, че се надява това да стане възможно най-скоро. Според анализатори, ако този план не сполучи, може да се наложи да бъдат свикани нови избори.

След преброяването на почти всички бюлетини ИТН получава 23,9% от вота, малко пред консервативната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов с 23,7%.

Борисов (62 г.) не е харесван изобщо след 12-годишната си доминация в българската политика – период, помрачен от корупционни скандали, и няма да може да сформира коалиционно правителство.

Но Трифонов, който беше фронтмен на българската пънк група „Ку-ку“ не изглежда да иска да състави коалиционно правителство.

Причината, обясни водещият на най-гледаното  нощно шоу, е че никога не би се съюзил с две от установените партии – БСП и турската етническа ДСП, които спечелиха съответно 13,5% и 10,7%.

Но той не иска коалиция и с останалите партии на протеста – либералната група Демократична България и антикорупционното движение „Изправи се! Мутри вън!“, която възникна миналата година на протестите срещу Борисов. Те нямат достатъчно гласове за категорично мнозинство.

„Не мисля, че има правителство на малцинството или на мнозинството – всяко правителство е на обществото“, каза Трифонов, като добави, че чака мандат от президента Румен Радев, противник на Борисов и ГЕРБ.

„Всичко това звучи необичайно, но е в типичния стил за Трифонов“, коментира Весела Чернева от Европейския съвет за международни отношения в София. „Фактът, че той не е преговарял с останалите партии на протеста говори много. Иска да демонстрира, че това е само негова отговорност“, добавя тя.

Кандидатът на Трифонов за премиер е Николай Василев, 51-годишен, бивш министър на икономиката и инвестиционен банкер в UBS, който сега е управляващ партньор в компанията за управление на активи ExpatCapital.

Трифонов е поканил някои от спечелили слава членове на служебното правителство на президента Радев, но финансовият Асен Василев и икономическият Кирил Петков са отказали.

Анализаторите твърдят, че нови избори не могат да се изключат. Но това ще затрудни възможността България да се възползва от фондовете на ЕС за възстановяване.

Алтернативата е Трифонов да се включи в преговорен процес, нещо, което винаги е отбягвал, защото противоречи на идеите му да управлява „за всички хора“.

Христо Иванов, лидер на протестната партия Да, България казва, че не иска България отново да трябва да се отправи към урните и счита, че е по-добре ИТН да направи политически компромис, така че страната да приключи с ерата Борисов.

„Още едни избори ще означава самоубийство. По-мъдро ще е ИТН да преосмислят позицията си. В противен случай България е изправена пред политическа нестабилност, която може да бъде избегната“, казва той.

Тази нестабилност може да се окаже в полза на Борисов, който заяви, че се чувства добре в опозиция, докато правителството пропадне и той се върне отново на власт. Борисов отхвърля твърденията, че е организирал източване на държавни средства. Миналия месец САЩ наложи санкции на двама български бизнесмени за корупция.

„Бил съм в Белия дом 2 пъти. Виждал съм се с Обама и с Тръмп. Два пъти бях на официално посещение във Вашингтон и дори имаше топовни изстрели“, казва Борисов пред FT, докато показва снимки с него и други политически лидери, които покриват стената на кабинета му от пода до тавана. „Сигурен съм, че отново ще имам тази чест“, добавя той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ