ФБР: Руските хакери не са атакували кампанията на Тръмп

ФБР: Руските хакери не са атакували кампанията на Тръмп

ФБР: Руските хакери не са атакували кампанията на Тръмп

Руските хакери, които се опитаха да влияят на американските президентски избори, не са атакували националната кампания Доналд Тръмп, заяви директорът на ФБР Джеймс Коми.

През декември американският Конгрес започна парламентарна анкета за руската намеса в президентската кампания в САЩ, припомня Франс прес. Разузнавателните служби обвиняват руския президент Владимир Путин и правителството в Москва, че са организирали кампания за подкопаване на демократичния процес в САЩ и за увеличаване на шансовете за победа на милиардера Доналд Тръмп. Според разузнаването руснаци са похитили електронната поща на Демократическата партия и на близък сътрудник на Хилари Клинтън и са ги пуснали в интернет чрез Уикилийкс преди изборите, дестабилизирайки кандидатката на демократите.

Според директора на БФР, който вчера бе изслушан от комисията по разузнаване  в Сената, руски хакери са проникнали в сървъри на републиканците на локално ниво, но не и в сървърите, използвани от екипа на Тръмп за националната кампания.

„Нямаме никаква индикация, че кампанията на Доналд Тръмп е била хакната“ на национално ниво, заяви Джеймс Коми пред комисията.

Руснаците са ударили електронни пощи на стари сървъри на Републиканската партия, но такива, които вече не се използват, отбеляза директорът на бюрото.  Похитената информация била „стари неща“ и руснаците не са я пуснали за публикуване.

Директорът на националното разузнаване Джеймс Клапър добави, че с висока вероятност руските хакери са се опитали да представят в негативна светлина Хилари Клинтън.

По думите му Русия се е опитала да влияе на изборните резултати в много страни по  света.

Кремъл отрече вече няколко пъти обвиненията за намеса в американската кампания.

В последните си дни обаче администрацията на Обама санкционира Русия, като експулсира 35-има дипломати, които определя като шпиони, както и с нови санкции.

Доналд Тръмп дълго време открито се съмняваше в намесата на Русия в изборите. След публикуването на доклада и срещата с разузнавателните служби обаче рязко промени тона. Той заяви, че много страни, включително Русия и Китай се опитват да атакуват сървърите на американски организации, но все пак това не е повлияло на резултатите от изборите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ