Фокс Нюз и Тръмп замесени и в скандал с фалшиви новини

Фокс Нюз и Тръмп замесени и в скандал с фалшиви новини

Фокс Нюз и Тръмп замесени и в скандал с фалшиви новини

Мрежата Фокс Нюз, която подкрепяше Доналд Тръмп по време на кампанията за  президентските избори, бе обвинена, че е публикувала фалшива информация във вреда на демократите по искане на сегашния американски президент, съобщи Франс прес.

Твърдението е на консултанта на Фокс Нюз по въпросите на сигурността, полицията и правосъдието Род Уилър. По думите му медията е съчинила историята около убийството на Сет Рич, служител на националния комитет на демократите, който бе застрелян в средата на юли миналата година близо до дома му във Вашингтон.

Според разследването той е станал жертва на въоръжен грабеж. Няколко сайта и медии обаче спекулираха, че може да става дума за политическо убийство. Според теориите им, неподкрепени с факти, Сет Рич смятал да предаде на Уикилийкс имейли от вътрешната поща на комитета на демократите, преди да бъде убит.

В средата на май Фокс Нюз публикува статия с тази теза, като цитира Род Уилър, който потвърждава, че Сет Рич е предал данни от електронната поща на Уикилийкс и че висш служител е трябвало да блокира разследването. Уилър е единственият цитиран източник. Според него обаче думите му са измислени. Той е сезирал вчера федералния съд в Манхатън.

Няколко дни след публикацията сайтът е свалил статията.

Според Род Уилър журналистката, автор на писанието, работила тясно с друг консултант на групата, близък до екипа на Тръмп, Ед Бутовски.

Целта на историята била да дестабилизира демократите и да отслаби натиска върху Тръмп и екипа му, подозирани за връзки с Русия.

Според Уилър лично Тримп е чел статията преди публикуването й и настоял за пускането й. Отговарящият за информацията във Фокс Нюз Джей Уолъс отхвърли обвиненията като фалшиви. Той призна, че се води вътрешно разследване за въпросната статия, но нямало данни, че Род Уилър е цитиран погрешно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ