Франция: 61% не искат смазваща победа на движението на Макрон

Франция: 61% не искат смазваща победа на движението на Макрон

Франция: 61% не искат смазваща победа на движението на Макрон

Шест от 10 французи не искат резултатите от втория тур на парламентарните избори да затвърдят смазващото мнозинство на движението на президента Еманюел Макрон „Република, напред“ според допитване до общественото мнение за BFMTV, огласено днес.

61% от запитаните смятат, че гласуването на втория тур трябва да коригира резултатите от първия, така че макронисткото движение да не получи толкова голямо мнозинство. 37% се надяват вота да потвърди резултатите от първия тур, пише "Фигаро".

Мнозинството негласували на първия тур също са на мнение, че „Република, напред“ не трябва да получава толкова голямо мнозинство. Първият тур премина при рекордно ниска активност.

Движението на новия френски президент може да получи между 400 и 440 мандата в 577-местия парламент, ако в неделя се запази тенденцията от първото гласуване.

Малко повече от половината анкетирани – 53%, казват, че са притеснени от вероятността „Република напред“ и съюзника му МоДем да разполагат с мнозинство над 400 депутати в Националното събрание. 27% се надяват на смазващо мнозинство. 20% нямат мнение.  

52% са недоволни от резултатите от първия тур, 47% са доволни.

Сондажът е осъществен по интернет на 13 е 14 юни сред представителна извадка от 1000 души.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ