Франция иска Великобритания да плати 30 милиона лири за охраната на Ламанша

Франция иска Великобритания да плати 30 милиона лири за охраната на Ламанша

Франция иска Великобритания да плати 30 милиона лири за охраната на Ламанша

Френското правителство ще поиска от Великобритания да плати 30 милиона лири (39,12 милиона долара) за охраната на Ламанша, за да се намали притокът на мигранти, идващи в Обединеното кралство с лодки от Франция, пише британският в. "Сънди телеграф".

Министрите от британския кабинет още не са решили дали да приемат френското искане - вестникът цитира източник от вътрешното ведомство в Лондон.

Британското министерство на отбраната съобщи вчера, че от британските въоръжени сили е било поискано да помагат за справяне с плавателните съдове, с които мигранти преминават Ламанша.

Възползвайки се от горещото време и спокойното море, стотици хора, сред които деца и бременни жени, през последните дни преодоляват по вода опасните 33 километра, разделящи Франция от Великобритания. Често те пътуват в претоварени лодки и други малки плавателни съдове.

Британското министерство на отбраната е получило официално искане от вътрешното ведомство да помага на бреговата охрана в операциите й, обясни БТА.

В четвъртък на английския бряг пристигнаха над 200 души, последвани от около 130 в петък, а медиите съобщиха, че и вчера е имало пристигнали, тъй като времето се е задържало горещо.
Зам.-вътрешният министър Крис Филп, който отговаря за имиграцията, нарече увеличаването на притока на мигранти "срамно" и настоя да бъде оказан натиск върху Франция преди срещата му с неговия френски колега в Париж идната седмица.

Французите трябва преди всичко да не допускат тези нелегални мигранти да тръгват по вода, написа Филп в авторски материал във вчерашния брой на в. "Дейли телеграф" и добави, че Великобритания ще се опита да връща новопристигналите обратно във Франция.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ