Франция обмисля да назначи специален пратеник в мюсюлманските държави

Франция обмисля да назначи специален пратеник в мюсюлманските държави

Франция обмисля да назначи специален пратеник в мюсюлманските държави

Франция обмисля да назначи специален пратеник, който да обясни разсъжденията на президента Еманюел Макрон по отношение на секуларизма и свободата на словото, в опит да потуши напрежението в някои мюсюлмански държави, предаде „Гардиън“.

Нарастването на антифренските настроения има потенциал да задълбочи вече създалия се конфликт между Париж и Анкара заради турските проучвания в Източното Средиземноморие.

В свое интервю за арабското издание „Ал Джазира“, излъчено в края на миналата седмица, френският държавен глава опита да оправдае подхода си, но до момента е получил подкрепа единствено от външния министър на Обединените арабски емирства, Анвар Гаргаш. „Макрон е един от малкото европейски политици, които открито се противопоставят на регионалната експанзия на Турция. Европа се нуждае от единна позиция към Турция“, каза министърът.

Макрон вече разговаря с палестинския политик Махмуд Абас, за да го увери, че прави разлика между тероризма и екстремизма от една страна и исляма и ислямското мислене от друга.

Много арабски лидери осъдиха убийството на френския учител Самюел Пати в средата на октомври, което стана повод за позициите на френския президент по отношение на исляма, както и и последвалите убийства в Ница и терористичното нападение в австрийската столица Виена.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ